|

Amerika'da anayasa mahkemesi depremi

Anayasa Mahkemesi üyelerini atama yetkisine sahip Obama yargıçlık deneyimi olmayan ve 90'lardan bu yana yakın arkadaşı olan Yahudi asıllı Elena Kagan'ı aday gösterince muhalefet ayaklandı. Cumhuriyetçiler Başkan'ı, mahkemenin yapısına meydan okumakla suçluyor.

Dış Haberler
00:00 - 12/05/2010 Çarşamba
Güncelleme: 02:28 - 12/05/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Amerika'da anayasa mahkemesi depremi
Amerika'da anayasa mahkemesi depremi

ABD Başkanı Barack Obama, üye atama yetkisine sahip olduğu Yüksek Mahkeme'ye (anayasa mahkemesi) hiç yargıçlık yapmamış olan ve 20 yıldan beridir arkadaşı olan Elena Kagan'ı aday gösterdi. Karar üzerine ayağa kalkan Cumhuriyetçiler Obama'nın deneyimsiz birini seçerek hem yanlış bir tercih yaptığını hem de mahkemenin yapısını kendi görüşleri lehinde değiştirmeye çalıştığını söylüyor. ABD'de anayasa mahkemesi üyeleri ömür boyu görevde kalabiliyor. Yahudi asıllı Elena Kagan, Harvard Hukuk Fakültesi'nin eski dekanı, 50 yaşında bir hukukçu. Senato'nun da onayının gerektiği atama gerçekleşirse 40 yıl sonra yargıç olamadan üyeliğe seçilen ilk hukukçu ve en genç üye unvanına sahip olacak. Aynı zamanda ilk kez aynı anda mahkemede 3 kadın üye yer alacak.

KİMLİĞİ EN BÜYÜK KOZ

Obama atama kararını açıklarken Kagan'ı ülkenin en parlak hukuk beyinlerinden birisi olarak gösterdi. Liberal değerlere sahip olarak görülen Elena Kagan, geçmişte muhafazakarlarla da iş birliği yapmıştı. Bush yönetiminin terör zanlılarının askeri mahkemelerde yargılanmasını öngören politikalarına verdiği destek, liberal çevrelerde rahatsızlık yaratmıştı. Ancak Kagan'ın tartışmalı cinsel kimliği ile ilgili bilinenler şuan cumhuriyetçilerin elindeki en büyük kozlardan biri. Yüksek Mahkeme'ye istediği üyelerin atanmasını sağlamak ABD başkanlarına ülke politikalarını yıllarca etkileme şansı veriyor.


Üyeleri asker değil başkan seçiyor

ABD Yüksek mahkemesi dokuz üyeden oluşuyor. Üyeler iyi hallerini (good behavior) sürdürmeleri şartıyla ömür boyu görevde kalıyorlar. ABD Yüksek Mahkemesine üye atanabilmenin eğitim, meslek vb. koşulları yok. Bununla birlikte uygulamada genellikle hukuk mesleğinden kişilerin üye olarak atandıkları görülmekte. Üyelerin hepsini atama yetkisi başkana ait. Ancak, başkanın ataması “Senatonun görüş ve onayı”na bağlı. Uygulamada, başkanların kendi siyasal görüşüne yakın kişileri Yüksek Mahkemeye üye olarak atadıklarına şahit olunmaktadır. ABD'de, Türkiye'deki gibi Anayasa Mahkemesine üye seçmede askeri yargı organlarına yetki verilmiyor.


14 yıl önce