|

AP'den 'Le Pen'in dokunulmazlığını kaldırın' talebine onay

Avrupa Parlamentosu, Le Pen için Fransız yargısından gelen dokunulmazlık kaldırma taleplerini işleme aldı.

Yeni Şafak
18:56 - 26/04/2017 Çarşamba
Güncelleme: 19:07 - 26/04/2017 Çarşamba
Diğer
Fransa'nın cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen
Fransa'nın cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen

Fransız yargısının hakkında çıkan yolsuzluk iddialarına yönelik Le Pen için Avrupa Parlamentosun'dan dokunulmazlığı kaldırma talebine olumlu yanıt geldi.

Avrupa Parlamentosu, Fransa'nın cumhurbaşkanı adayı Marine Le Pen’in liderliğini yaptığı Milli Cephe (FN) partisinin AP’de parlamenter asistanı olarak çalışıyor gösterilen bazı yönetici ve çalışanlarına “AB fonları ile maaş ödediği” iddiaları üzerine Fransız yargısından dokunulmazlık kaldırma taleplerini işleme aldı.

Fransız mahkemelerinden gelen talebin, Avrupa Parlamentosu'nun konuyla ilgilenen birimine iletildiği belirtildi.

  • İddialar hakkında 2015 yılında AP’nin başvurusu üzerine Fransa’da başlatılan soruşturma kapsamında bu yıl şubat ayında FN’nin Paris banliyösündeki merkezinde arama yapılmış, Fransız basını bu aramada partinin “AB fonlarıyla finansmanının 2012 yılında tasarlandığını” gösteren bir “belgenin” bulunduğunu yazmıştı.
İfade vermeyi reddetmişti

Daha önce dosyaya bakan hakimler, Marine Le Pen'i ifade vermeye çağırmış ancak aşırı sağcı lider cumhurbaşkanlığı seçimleri sonuçlanmadan ifade vermeye gitmeyeceğini açıklamıştı. Avrupa Parlamentosu üyesi olması nedeniyle dokunulmazlığı bulunan Le Pen, zorla ifade vermeye götürülemiyordu.

AB karşıtı politikalarıyla tanınan ve seçilmesi durumunda Fransa'nın AB'den ayrılmasını öngören 'Frexit' referandumuna gidileceği sözü veren Fransız lider ile ilgili dokunulmazlık kararının, AP'nin iç işleyişi nedeniyle en erken Temmuz ayında verilebileceği belirtiliyor.

DAEŞ dosyasında dokunulmazlığı kaldırılmıştı

Avrupa Parlamentosu daha önce başka bir dosyada Marine Le Pen'in dokunulmazlığını kaldırmıştı. Le Pen'in dokunulmazlığının kaldırılmasına neden olan dosya, Ulusal Cephe liderinin sosyal medyadan DAEŞ'in infaz görüntülerini paylaşmasıyla alakalıydı.

Marine Le Pen, hakkında Avrupa Parlamentosu'na yapılan son dokunulmazlık kaldırma başvurusunun, cumhurbaşkanlığı öncesinde kendisine yönelik 'yargı eliyle komplo' olduğunu savunmuştu.






#Le Pen
#Fransa
7 yıl önce