|

Arnavutluk Başsavcısı görevden alındı

Arnavutluk'ta aylardır süren belirsizliğin ardından Cumhurbaşkanı Bamir Topi, Başsavcı Theodhori Sollaku'yu görevinden aldı.

Cihan
00:00 - 22/11/2007 Perşembe
Güncelleme: 15:10 - 22/11/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Arnavutluk Başsavcısı görevden alındı
Arnavutluk Başsavcısı görevden alındı

Cumhurbaşkanı Topi, Sollaku hakkında kurulan ikinci parlamenter komisyonunun raporunu incelediği ve Arnavutluk Başsavcısı'nın görevden alınmasını uygun bulduğunu belirtti.

Topi, bugün sabah saatlerinde Başbakan Sali Berişa'yı kabul ederek Sollaku hakkında son kararını açıkladı ve meclise yeni başsavcısının ismini de önerdi. Topi, Başsavcılık koltuğuna hukuçu İna Rama'yı önerirken, Demokratik Partisi'nin Meclis Grubu, yeni başsavcı için oylamanın meclis gündemine alınmasını istedi. Ancak muhalefetin, Rama hakkında ayrıntılı bilgi toplamak istediğini belirterek karşı çıktı.

Sollaku hakkındaki tartışmalar Demokratik Partini'nin 3 Temmuz 2005 seçimlerinde iktidara gelmesiyle başladı. Sağ koalisyon başsavcı Theodhori Sollaku'nun organize suç ve rüşvet olaylarına ortak olduğunu iddia etti. Sollaku'nun görevden alınması ile ilgili iki farklı parlameneter komisyon kuruldu. İlki, 2006 yılının sonunda kurulurken ilk çıkan raporu zamanın cumhurbaşkanı kabul etmeyerek Sollaku'nun görevine devam etmesine izin vermişti. İkinci komisyon ise bu yılın Eylül ayında kuruldu ve başsavcı hakkında yeni bir rapor hazırladı. Yeni rapora tepki gösteren muhallefet partileri, Sollaku'nun görevide devam etmesini istedi. Ancak, bugün cumhurbaşkanı Topi, Sollaku'nun görevden alınmasını onayladı.

Diğer taraftan, Sollku bugün yaptığı bir açıklamasında, Topi'nin kararını eleştiriken, bu karar için Anayasa Mahkemesinden çıkacak kararı beklemesi gerektiğini öne sürdü.

16 yıl önce