|

Avrupa 'evet' oylarına ambargoya kalkıştı!

16 Nisan'daki referandum öncesi çalışmalar hız kazanırken, yaklaşık 3 milyon Türk seçmenin oy kullanacağı Avrupa ülkelerinde demokrasiden uzak kararlar alınıyor. Almanya'nın Bakan Bozdağ'ın programını engellemesinin ardından Hollanda ve Avusturya'dan gelen benzer uygulamalar, Avrupa'nın 'evet' sonucundan ne derece tedirgin olduğunun en net göstergesi.

Yeni Şafak
10:31 - 6/03/2017 Pazartesi
Güncelleme: 10:41 - 6/03/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Avrupa ülkeleri, 16 Nisan öncesi Türkiye'deki 'evet' cephesine duvar örmeye kalkışıyor.
Avrupa ülkeleri, 16 Nisan öncesi Türkiye'deki 'evet' cephesine duvar örmeye kalkışıyor.

Türkiye, Cumhurbaşkanlığı sistemini getirecek olan anayasa değişiklik teklifini oylayacağı referanduma gidiyor. 16 Nisan'da gerçekleştirilecek olan seçim atmosferine girilirken, Avrupa ülkelerinden dikkatleri çeken bir tavrın sergilendiği görülüyor. İlk olarak Türk siyasetçilere sansür uygulayan Almanya'yı, Hollanda ve Avusturya takip etti. Diğer Avrupa ülkelerinde de benzer tartışmalar gündemde. Peki, Avrupa ülkelerinin 'evet'in anlatılacağı bu etkinliklerden rahatsız olma nedenleri ne?

Avrupa ülkelerinden '16 Nisan' ayıbı

Türk yetkililerin, 16 Nisan referandumu öncesinde Avrupa ülkelerinde gerçekleştirmeyi planladıkları etkinliklerin takvimi hazırlandı. Bu kapsamda Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ın Almanya'da katılacağı programın iptali gerilim ortamını doğuran ilk unsur oldu. Almanya'nın güneybatısındaki Gaggenau kenti, Bakan Bozdağ'ın konuşma yapacağı bir toplantı için verdiği izni geri çekti. Gerekçe olarak da 'toplantı mekanının beklenen kalabalık için fazla küçük olduğu' öne sürüldü.


  1. Asıl gerekçe çirkin kampanya
  2. Bakan Bozdağ'ın buluşması öncesinde bazı Alman gazeteleri ve sosyal medya kullanıcıları tarafından çirkin bir kampanya başlatılmıştı. Buna göre Bakan Bozdağ'ın Almanya'ya girişine engel olunması çağrılarında bulunulmuştu.
Hollanda katıldı

16 Nisan referandumu için açıkça 'hayır' tarafında yer alan Almanya'nın başlattığı akım, çok geçmeden Hollanda'da da destek buldu. Hollanda hükümeti, Rotterdam'da Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu öncülüğünde yapılacak referandum etkinliğine izin vermeyeceklerini açıkladı.



Avusturya tırmandırdı

Türkiye karşıtlığı ile bilinen Avusturya Başbakanı Christian Kern, Alman gazetesine yaptığı açıklamada AB üyesi ülkelere Türkiye'ye karşı hareket etme çağrısı yaptı. Kern, Türkiye'nin seçim programlarının AB ülkelerinin birlikte hareket ederek engellenmesi gerektiğini savundu.






'Hayırcı'lara 'açık kapı' politikası

Fotoğraf: Almanya'nın Köln kentinde Eylül ayında 'Kürt Festivali' adı altında düzenlenen miting ile terör örgütü PKK'nın propagandası yapıldı. Terör örgütü PKK'nın Kandil'deki elebaşlarından Cemil Bayık, telefonla alandaki PKK sempatizanlarına seslendi. Alman makamlarından ise herhangi bir yaptırım uygulanmadı.



PKK ve FETÖ başta olmak üzere terör örgütlerine her türlü desteği veren Avrupa ülkeleri, 16 Nisan referandumu için 'evet' kampanyalarına karşı sert bir tavır sergiliyor. Başta hükümet yetkilileri olmak üzere çeşitli isimleri engelleyen Avrupalı merciler, gerekçe dahi gösteremiyor.



Terör örgütlerinin yanı sıra Meclis'teki 'hayırcı'lara da Avrupa'nın kapıları açık. CHP Milletvekili Deniz Baykal'a Bozdağ'dan kısa süre sonra izin veren Almanya, açık bir çifte standart ortaya koydu.








Türk seçmenler hedefte

Avrupa ülkelerinde art arda atılan provokatif adımların perde arkasındaki detay ise dikkatleri çekiyor. 16 Nisan referandumu öncesinde 'evet' cephesine karşı duvar ören Avrupa'nın en büyük tedirginliği ise 'evet' tercihinin yüzde 50'nin üzerinde çıkması.


16 Nisan'da Avrupa'daki oylar da sonuçlara büyük ölçüde etki edecek. Bu nedenle Avrupa ülkelerinin 'evet' programlarını engellemesi ve 'hayır' için düzenlenen etkinliklere destek vermesi tabloyu net bir şekilde gözler önüne seriyor.



Türkiye'nin, Avustralya, Almanya, Avusturya, Belçika, Danimarka, Fransa, İsviçre, KKTC, Norveç ve ABD'deki toplam 57 temsilciliğinin yanı sıra gümrük kapılarında oy kullanma süreci 16 Nisan'da gerçekleştirilecek.



  1. 73 ili geride bırakmıştı
  2. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Almanya'da 1 milyon 380 bin Türk seçmenin bulunduğu tespit edilirken, yüzde 3.8'i bulan bu rakamın Türkiye'nin 73 ilini geride bıraktığı bildirilmişti.



AK Parti 25 ülkede birinci

1 Kasım seçimlerinde ortaya çıkan sonuçlar, Avrupalı ülkelerin 16 Nisan'ı neden 'iç siyaset' unsuru haline getirdiğini gözler önüne seriyor. Elde edilen istatistiklere göre AK Parti, 'evet' kampanyalarının engellenmeye çalışıldığı ülkelerde Türk seçmenden en çok oy alan parti.


AK Parti, aralarında Almanya, Fransa, Hollanda, Suudi Arabistan ve Azerbaycan bulunan 25 ülkede sandıktan birinci parti olarak çıktı.


  1. 1 Kasım'da yurt dışındaki 2 milyon 899 bin 59 seçmen için 54 ülke ve 113 temsilcilikte oluşturulan sandıklarda, yaklaşık 1 milyon 160 bin 38 oy kullanmıştı.



#Avrupa
#16 Nisan
#Referandum
7 yıl önce