|

Avrupa pazarlık istiyor

Öcalan'a idam cezası verilmesi üzerine harekete geçen 15 Avrupa ülkesi idam kararının müebbed hapse çevrilmesini ve Türkiye'deki Kürt sorununa siyasi çözüm bulunmasını istedi.Sosyal demokratlar Türkiye'nin Avrupa'da yeri olmadığını açıkladılar. İtalya'nın Ankara Büyükelçisi'nin geri çekilmesi istendi. Avrupa Konseyi Türkiye'ye barış fırsatını kullanma çağrısı yaptı.

.
00:00 - 30/06/1999 Çarşamba
Güncelleme: 16:51 - 29/11/2013 Cuma
Yeni Şafak
 Avrupa pazarlık istiyor
Avrupa pazarlık istiyor

Londra- Öcalan'a idam kararı verilmesi yurt içinde memnuniyetle karşılanırken, Avrupa'da sert tepkilere yolaçtı. Avrupa siyasi çevreleri Türkiye'nin Avrupa Birliği ile ilişkilerinin tehlikeli bir döneme girdiğini açıkça ifade etmeye başladılar. Ölüm cezasının yasak olduğu 15 Avrupa ülkesi idam kararının müebbed hapse çevrilmesi ve Türkiye'deki Kürt sorununa siyasi çözüm bulunması yönünde çağrıda bulundu. Batılı gözlemciler, Türkiye'nin Öcalan'ı asmadan önce temyiz başvuruları ve siyasi tartışmalar sayesinde, sorunu aylar hatta yıllar boyu uzatarak, Avrupa'nın kızgınlığını yatıştıracağını ifade ettiler. Oxford'daki St. Anthony Üniversitesi'nde Türkiye uzmanı olan Philip Robins, "Karar için formalite icabı tepkiler olacak, ancak hükümetler özellikle güvenlikle ilgili konularda Türkiye ile olan ilişkilerini sürdürmek isteyeceklerdir. Türkiye kolay kolay vazgeçilemeyecek bir müttefiktir" dedi. Robins, "Asıl problem Avrupa kamuoyunun gözündeki Türkiye imajında yaşanacak. Bu karar Avrupa halkında Türkiye'nin Avrupa'nın bir parçası olmadığı ve Avrupa'ya katılmasının normal olmadığı yönündeki görüşü pekiştirecek. Avrupa Parlementosu'nun yanısıra insan hakları kuruluşlarının ve sivil toplum örgütlerinin karara daha şiddetli karşı çıkması bekleniyor" dedi.

Avrupa'nın gözü AİHM'de

15 Avrupa hükümetinin 11'i sosyalist hükümetlerden oluşuyor. Öcalan büyük olasılıkla Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'ne başvurarak kararın iptalini isteyecek. Türk ordusunun Güneydoğu Anadolu'daki eylemlerini defalarca eleştiren AİHM, Öcalan'ın tutuklanmasından itibaren yargılanma sürecinin adil olup olmadığını inceleyecek. Türkiye AİHM'ye üye olduğundan verdiği karara da saygı göstermek zorunda. Eğer ağır hareket etmesi ile ünlü AİHM, bu konuda hızlı bir karar verirse asıl kriz bundan sonra yaşanacak. Yine de bazı Avrupalı gözlemciler, Türkiye'nin Öcalan'ın idam kararını derhal uygulamayarak, bu krizden daha hafif sıyrılabileceğini umduklarını söylüyorlar. Almanya Sosyal Bilimler Kuruluşu'nda Türkiye uzmanı olan Heinz Kramer, kararın en az iki yıl alabileceğini bunun da tansiyonu düşüreceğine dikkat çekiyor. Kramer ayrıca Ankara'nın Batı'daki dostları ABD, İngiltere ve Fransa'nın idam kararının uygulanmaması yönünde sağduyulu bir talepte bulunacaklarını belirtiyor. Batılı müttefiklerin Türkiye'ye Kürt sorununa siyasi ve kültürel çözüm bulma konusundaki çağrılarını hızlandıracaklarına dikkat çekiyor.


25 yıl önce