|

Avrupa'dan soğuk duş

Dünkü oturumda Türkiye'yi tartışan Avrupa Parlamentosu'ndaki Hristiyan Demokratlar ve Sosyalistler, Helsinki Zirvesi'nde Türkiye'ye adaylık statüsü verilmesine açıkça karşı çıktılar. Türkiye'nin adaylık statüsünü sadece Liberaller ve Yeşiller gibi küçük gruplar savundu.AP'nin sert tutumunu yumuşatmaya çalışan AB Komisyonu ise, adaylık statüsünün Ankara ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması anlamına gelmediğini belirterek, Türkiye'nin Kopenhag Kriterleri'ne uyacağını söyledi. AB Konseyi ise kararsızlığını ortaya koydu.

.
00:00 - 7/10/1999 Perşembe
Güncelleme: 13:24 - 16/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
 Avrupa'dan soğuk duş
Avrupa'dan soğuk duş

STRASBOURG- Avrupa Parlamentosu Türkiye'ye Avrupa Birliği'ne adaylık statüsü verilmesine karşı çıkıyor. Parlamento'nun dünkü oturumunda, AP'de 233 sandalyeyle en fazla sandalyeye sahip Hıristiyan Demokrat grup, Türkiye'ye Helsinki'de adaylık statüsü verilmesine açıkça karşı çıktı. Hıristiyan Demokrat grup temsilcisi, "Bugün Türkiye'yi adaylığa kabul edersek, yarın Rusya'nın ve Ukrayna'nın adaylığına nasıl karşı çıkarız" diye konuştu. AP'de 180 sandalyeye sahip Sosyalist grup ise görüşünü tam olarak açıklamamakla birlikte, Helsinki'de Türkiye'ye adaylık verilmesine sıcak yaklaşmadığı mesajını verdi. Sosyalist grup içinde, Türkiye'ye adaylık verilip verilmemesi konusunda ciddi tartışmalar bulunduğu belirtiliyor. Bu arada AP'deki diğer küçük gruplar arasında bulunan Liberal ve Yeşil gruplar, Ankara'ya AB adaylığı için Helsinki'de açık bir mesaj verilmesini savundular. Şu an için Türkiye'nin tam adaylığının tescili konusunda bağlayıcı bir karar verme hakkına sahip olmayan AP, yine de genişleme sürecinde başvuruda bulunan ülkelerin adaylığa kabul edilmeleri konusunda son söz söyleme hakkı bulunuyor.

AB Komisyonu havayı yumuşatmaya çalışıyor

Avrupa Birliği Komisyonu ise, Helsinki zirvesinde Türkiye'ye adaylık statüsü verilmesine yeşil ışık yakarak, AP'nin karşı çıkışını yumuşatmaya çalışıyor. AB Komisyonu'nun genişlemeden sorumlu komiseri Günther Verheugen, Avrupa Parlamentosu'nda dün yaptığı konuşmada, Helsinki zirvesinde, Türkiye'ye adaylık statüsü verilmesini istedi. Verheugen, Helsinki zirvesinde AB'nin artık Türkiye'ye karşı nasıl bir tavır alacağını açıkça ortaya koymak zorunda olduğunu belirterek, AB Komisyonu'nun, gelecek hafta yayımlayacağı raporunda Ankara'ya adaylık satüsü verilmesine destek verileceğini ifade etti.

'Türkiye Kopenhag kriterlerine uymalı'

Türkiye-AB ilişkilerinin Lüksemburg zirvesinden bu yana kötüye gittiği belirten AB Komiseri, şu anda hem Türkiye'nin hem de AB'nin önünde yeni bir şans bulunduğu söyledi. Verheugen, AP'yi Türkiye'ye yapılacak mali yardımları artık engellememesi konusunda da uyardı ve mali destek olmadan Türkiye için öngörülen Avrupa stratejisinin gerçekleştirilemeyeceğini vurguladı. Verheugen, adaylık statüsü verilmesinin, Ankara ile tam üyelik müzakerelerinin başlaması anlamına gelmediğini belirterek, adaylık statüsü verildikten sonra Türkiye'nin Kopenhag kriterlerine uymasının beklenmesi gerektiğini ifade etti.

AB Konseyi kararsız

Öte yandan AB dönem başkanı adına konuşan Finlandiya Ticeret Bakanı Kimmo Sasi, Türkiye'ye Helsinki'de adaylık statüsü verilmesi konusuna açıklık getirmedi. Türkiye'ye adaylık statüsü verilmesi konusunda AB içinde ortak bir kararın hala olmaması, dönem başkanı Finlandiya'nın bu konuda şu anda kesin ve kendisini bağlayıcı bir tavır almaktan kaçınmasına yol açıyor. Sasi, Ankara'nın AB için siyasi ve ekonomik açıdan anahtar bir ülke olduğunu belirterek, "Türkiye, bölgede istikrar unsurudur. Türkiye'nin AB'ye, AB'nin de Türkiye'ye ihtiyacı vardır" diye konuştu. Ankara'dan ölüm cezasını kaldırmasını beklediklerini söyleyen Sasi, Helsinki zirvesinin, Türkiye ve AB ilişkilerinde yakınlaşma sağlanması konusunda önemli rol oynamasını dilemekle yetindi.


25 yıl önce