|

AVRUPA'NIN FÜHRER'İ

Avusturyalı ırkçı lider Haider Avrupa'daki aşırı sağcı partilerin liderliğine soyunuyor. AB sağını 2004 seçimleri için biraraya getireceğini iddia eden Haider, "Bunun için finansman sözü aldım" dedi.

.
00:00 - 16/03/2001 vendredi
Güncelleme: 11:01 - 10/01/2014 vendredi
Yeni Şafak
 AVRUPA'NIN FÜHRER'İ
AVRUPA'NIN FÜHRER'İ

Avusturya'da koalisyon ortağı yaptığı Özgürlükçüler Partisi'nden (FPÖ) Avrupa Birliği'nin (AB) tepkileri üzerine istifa etmek zorunda kalan aşırı sağcı lider Jörg Haider, AB ülkelerindeki aşırı sağcı partilerin liderliğine soyunuyor. Carinthia Eyalet Valisi Haider, haftalık News dergisine yaptığı açıklamada, Avrupa Parlamentosu seçimlerinde aday olacağını bildirirken, "Bütün AB sağ partileri biraraya gelirse, Avrupa çapında bir alternatif oluşturabilir ve AB'ye yeni bir yüz kazandırabiliriz" dedi.

"Yeni ve alternatif" Avrupa politikasının, bütün Avrupa sağ partilerinin biraraya gelerek oluşturacağı bir platformla mümkün olacağını savunan Haider, "Böyle bir platformda mutlaka benim yerim de olacaktır. Projemi hayata geçirebilmem için öncelikle AB sağ partilerini 2004 seçimleri için biraraya getirmem gerekir. Proje için finansman sözü de aldım" diye konuştu.

"AB Avrupa'nın geleceği değildir"

"AB'nin, geleceğin Avrupa'sını yaratmaktan çok uzak olduğu" görüşünü savunan Haider, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Alternatif Avrupa için bize cesaret veren, halkın değişim talepleridir. Sağ-sol değil, önemli olan demokratik istekleri yerine getirebilmek için oluşturacağımız siyasi birliktir. Halkın istediği Avrupa için çalışan hükümetler, hem Avrupa'da, hem de yerel ölçekte başarılı olacaktır."

Almanlar'ı da hareketlendirdi

AB'nin yaptırımları sonucu görevinden istifa etmek zorunda kalan Jörg Haider'in, hâlâ perde arkasından hükümette söz sahibi olduğu iddia ediliyor. Kullandığı aşırı sağcı söylem ve yaptığı ırkçı çıkışlarla Avusturya ve Avrupa gündeminden düşmeyen Haider, İtalya, Belçika ve Alman sağcılarının da sempatisini kazandı.

Uzmanlar, Haider'in Avrupa sağcılarına "kötü örnek" olduğu ve bütün Avrupa'yı ırkçılığa sürükleyebileceği endişesiyle, AB'nin Avrupa'daki ırkçı yükselişe karşı çözüm arayışında olduğuna işaret ediyor.

il y a 23 ans