|

Balkanlar'ın ilacı Türkçe

Kosova ve Slovenya'da iki okulda Arnavutça ve İngilizce’nin yanısıra Türkçe eğitim de verilmeye başlandı. Doç. Dr. Byron Matarangas Osmanlı’nın Balkanlar’dan çekilmesiyle ortaya çıkan otorite boşluğunun Türkçe'nin yaygınlaşması ile doldurulabileceğini söyledi.

Yeni Şafak
04:00 - 30/08/2015 Pazar
Güncelleme: 22:18 - 29/08/2015 Cumartesi
Yeni Şafak

Kosova'da Türkçe eğitim veren European School Of Law And Governance (ESLG) ile Slovenya Cumhuriyeti'ndeki Avrupa Hukuk Fakültesi Nova Gorici, Arnavutça ve İngilizce'nin yanı sıra Türkçe eğitim için de düğmeye bastı. İki kuruluşun da koordinatörlüğünü yürüten Doç. Dr. Byron Matarangas Osmanlı'nın Balkanlar'dan çekilmesiyle ortaya çıkan otorite boşluğunun Türkçe eğitimin yaygınlaşması ile doldurulabileceğini söyledi.



'OSMANLI'YI ÖRNEK ALDIK'


Matarangas, Balkan coğrafyasında var olan kimlik çatışmaları ve dil sorunlarının Osmanlının bu coğrafyadan çekilişinden sonra baş gösterdiğini belirterek, “Osmanlının bu coğrafyada barış içinde yaşamış olmasının iki ana kolonu vardı; biri Dil ve diğeri Adalet. Biz de bu felsefeden yola çıkıp bu kolonları takip ettik ve bugün Kosova'da ve Balkan Coğrafyasında Türkçe dilini ve Türkçe Dilinde Hukuk Eğitimini başlattık”dedi.



'BİRLİKTE YAŞAMAKTAN YANAYIZ'


Arnavutça ve İngilizce dilinin yanı sıra, Türkçe eğitim verdiklerini, bu nedenle hem bölgede hem de dünyada farklı bir konuma geldiklerini söyleyen Matarangas, “Balkanlarda Osmanlıdan sonra dil sorunu baş göstermiştir. Kosova, din, dil ve ırk ayrımı yapılmayan tek yer ve Türkçe eğitim ilgisi çok yüksek. Coğrafyada rol model olduk ve artık çevre ülkeler de dahil olmak üzere Balkan coğrafyasında bir sürü Türkçe Eğitim veren Kurumların oluşmasına yol açtık. Bugün bunun haklı gururunu yaşamaktayız” diye konuştu.


#European School Of Law And Governance
#Nova Gorici
#blkanlar
9 yıl önce