|

'Bana 24 saat işkence yaptılar'

Irak'ta kaçırıldıktan iki ay sonra serbest bırakılan İranlı diplomat Celal Şerefi, "kendisine gece-gündüz işkence yapıldığını" söyledi.

Aa
00:00 - 7/04/2007 Cumartesi
Güncelleme: 17:53 - 7/04/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
'Bana 24 saat işkence yaptılar'
'Bana 24 saat işkence yaptılar'

İran'ın Bağdat Büyükelçiliğinde ikinci katip olarak görev yapan Şerefi, resmi haber ajansı İRNA'ya nasıl kaçırıldığını ve kaçırıldıktan sonra neler yaşadığını anlattı.


Bağdat'ta alışveriş yaparken, Irak Savunma Bakanlığı kimliğini taşıyan kişilerce kaçırıldığını söyleyen Şerefi, Amerikan güçlerine ait bir araçla Bağdat havalimanı yakınlarındaki askeri bir üsse götürüldüğünü kaydetti.

Arapça ve İngilizce bilen kişilerce sorgulandığını ifade eden Şerefi, "Beni kaçıranlar CIA denetiminde çalışıyordu. Bana genelde İran'ın Irak üzerindeki etkisi, Maliki hükümeti ve Iraklı gruplara ne kadar yardım yapıldığı konularında soru sordular" dedi.

Kendisine sorulan sorulara İran ve Irak hükümetleri arasındaki resmi ilişkiler çerçevesinde yanıt verdiğini söyleyen Şerefi, bunun üzerine kendisine işkence yapıldığını ifade etti ve "Bana çok işkence yaptılar. Gece-gündüz işkence gördüm" diye konuştu.

Belli bir süre sonra kendisine karşı tutumun değiştiğini ifade eden Şerefi, kendisine işbirliği teklif edildiğini, ancak bunu kabul etmediğini söyledi.

Bağdat havalimanı yakınlarında serbest bırakıldığını ve kendi çabasıyla büyükelçilik binasına ulaştığını anlatan Şerefi, vücudundaki işkence izlerini de gösterdi.

İran'ın Bağdat Büyükelçiliği İkinci Katibi Şerefi 4 Şubat'ta kaçırılmış, İran olaydan Amerikan güçlerini sorumlu tutmuştu.

Şerefi, İran'ın elindeki 15 İngiliz askerinden bir gün önce, geçen salı günü serbest bırakılmıştı.

Amerikan güçleri, Irak'ın kuzeyindeki Erbil kentindeki İran bürosunu 11 Ocakta basmış, 5 çalışanı da gözaltına almıştı. ABD, gözaltına aldığı kişilerin Devrim Muhafızı, İran ise diplomat olduğunu iddia ediyor.



17 yıl önce