|

Başyargıç Roberts, epilepsi mi ?

Amerikan devlet sisteminin en kritik makamlarından birinde oturan Anayasa Mahkemesi Başkanı John Roberts, önceki gün nöbet geçirerek baygınlık geçirmesinden sonra yatırıldığı Penobscot Bay Tıp Merkezi'nden taburcu edildi.

Cihan
00:00 - 2/08/2007 Perşembe
Güncelleme: 10:14 - 2/08/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Başyargıç Roberts, epilepsi mi ?
Başyargıç Roberts, epilepsi mi ?

Anayasa Mahkemesi Sözcüsü, Başyargıç Toberts'ın tatiline devam edeceğini açıklarken, medya ve tıp çevreleri ise Roberts'ın sağlığını tartışmaya başladı.

Başyargıcın 14 yıl sonra ikinci kez nöbet geçirmesi, epilepsi(sara) olup olmadığı konusunda doktorları ikiye böldü. Bu konuda gazetelere konuşan doktorların büyük bölümü, medyaya yansıyan bilgilere dayanarak, 14 yıl arayla da olsa iki kez, "görünür sebep olmadan" nöbet geçiren Başyargıcın epilepsi olduğu tahmininde bulunuyor.

Düşerek başı bir yere çarpma, herhangi bir ilaca reaksiyon gibi sebepler nöbet için görünür sebep olarak kabul ediliyor. New York Lenox Hill Hastanesi nörologlarından Dr. Steven Pacia, medyaya yansıyan bilgilere göre yaşanan ikinci nöbetin epilepsi (sara) işareti olduğunu savundu. Southern California Üniversitesi Epilepsi Merkezinden nörolog Dr. Laura Kalayjian da bu görüşe katılanlardan. Kalayjian, 2 kez sebepsiz nöbet geçirmenin epilepsi olarak tanımlandığına işaret ederek, Başyargıcın üçüncü kez nöbet geçirme ihtimalinin yüzde 50'den fazla olduğunu ileri sürdü.

New York Mount Sinai Tıp Fakültesi nöroloji profesörü Dr. Isabelle Germano ise, Roberts'ın epilepsi hastası olduğunu söylemek için çok erken olduğunu kaydetti. İki nöbetin epilepsi alameti olduğunu kabul eden Germano, Başyargıcın rahatsızlığının çerçevesinin kesin olarak bilinmediğine vurgu yaparak, baygınlığın çok fazla sebebi olabileceğine işaret etti.

Başyargıcın ilaç tedavisi seçeneği var. Ancak, nöbet kontrolü sağlayan ilaçların başdönmesi, insomnia(uykusuzluk), uyuşukluk, kilo kaybı ya da şişmanlama, sinirlilik gibi çok önemli yan etkileri var. Epilepsi Vakfına göre 2,7 milyon Amerikalı epilepsi ve yüzde 70'inin rahatsızlığının sebebi bilinmiyor. Nörologlar, sarayı "beyinde meydana gelen elektrik fırtınası" olarak tanımlıyor. Hayat boyunca tek bir nöbet geçirme ihtimali yüzde 9.

Anayasa Mahkemesinden yapılan açıklamada, başyargıcın sağlık durumun iyi olduğu ve tedbir olarak bir gece hastanede müşahade altında tutulduğu belirtilmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Tony Snow, Başkan George Bush'un Başyargıcı telefonla arayarak, geçmiş olsun dileğinde bulunduğunu açıkladı.

17 yıl önce