|

Belarus’tan tehdit: Avrupa’nın doğal gazını keserim

AB ülkelerinin göçmen krizinden sorumlu tutarak yaptırımlar uyguladığı Belarus, doğal gaz üzerinden Avrupa’yı tehdit etti. Rusya gazının Avrupa’ya Belarus üzerinden gittiğini hatırlatan Cumhurbaşkanı Lukaşenko, Yamal boru hattından gaz akışını durduracağını söyledi. Doğal gaz akışının kesilmesi halinde, Avrupa’nın Kuzey Akım 2’yi aktifleştirmesi bekleniyor.

Muhammed Vefa Yürekli
00:00 - 13/11/2021 Cumartesi
Güncelleme: 23:23 - 12/11/2021 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Geçen pazartesi günü Belarus topraklarından Polonya sınırına doğru yürüyüşe geçen ve sayısı binlere ulaşan göçmen kafilesi ile ilgili Avrupa Birliği (AB), Minsk yönetimini göçmenleri kolay giriş vaadiyle AB sınırına toplamakla suçladı ve Belarus’a uygulanacak yeni yaptırımların masada olduğunun sinyalini verdi. Belarus Cumhurbaşkanı Aleksandr Lukaşenko ise AB tehditlerine karşı kıtaya giden doğal gazı kesmekle tehdit etti. Rusya’dan Almanya’ya ve Avrupa’ya giden iki doğal gaz boru hattı da Belarus üzerinden geçiyor. Lukaşenko’nun bu çıkışı, halihazırda enerji krizinin pençesindeki AB’yi, Kuzey Akım 2’ye yönelmeye itiyor. Rusya’nın AB ile Belarus arasındaki krizden, Kuzey Akım 2’yi aktifleştirmek için istifade ettiği düşünülüyor.


YAPTIRIMLARA YANIT VERİRİZ

Perşembe günü göçmen krizi ile ilgili acil kabine toplasında konuşan Lukaşenko, AB’nin Minsk’e birkaç gün içinde yeni yaptırımların uygulanacağı sinyalini vermesi üzerine, Brüksel’e gaz ültimatomu verdi. Belarus lideri, “Bize ek yaptırımlar uygularlarsa yanıt vermeliyiz. Avrupa’yı ısıtıyoruz ve bizi tehdit ediyorlar. Ya doğal gaz arzını durdurursak? Bu yüzden Polonya ve Litvanyalılara ve diğer akılsız insanlara konuşmadan önce düşünmelerini tavsiye ederim. Eğer bizi sindirmek için kabul edilemez yaptırımlar uygulanırsa onlara cevap vermeliyiz. Nasıl cevap vermemiz gerektiğini 6 ay önce konuşmuştuk” dedi.



AVRUPA BELARUS ÜZERİNDEN ISINIYOR

Rusya, Avrupa kıtasının en büyük doğal gaz tedarikçisi konumunda bulunuyor. Rusya’nın doğal gazı Belarus üzerinden Yamal Boru Hattı ile Avrupa’ya ulaşıyor. Avrupa Birliği’ne 2020’nin ilk yarısında aktarılan doğal gazın yüzde 20’si Yamal Boru Hattı’ndan geçiyor. Bütün gerçeklerin ışığında Belarus lideri, “Eğer biz de Belarus üzerinden (nakliye yolları) geçişleri kapatırsak ne olur? Ukrayna üzerinden geçilemez, çünkü Rusya sınırı kapalı. Baltık ülkeleri üzerinden geçen yollar da yok. Yamal-Avrupa Doğal Gaz Boru Hattı da yine Belarus üzerinden geçiyor ve bu rotadan Batı’ya giden Rus gazı hacmi önemli oranda artmış durumda” ifadeleri ile elindeki kozun önemine vurgu yaptı. Fakat Avrupa için bir alternatif daha var.

Avrupa alternatif yollar arıyor

  • Avrupa’da yaşanan enerji krizi küresel alarma sebep olurken, İngiltere son çare olarak Katar’dan sıvı doğalgaz (LNG) talep etmişti. Yaşanan gelişme, Avrupa’nın son çare olarak Ortadoğu ülkelerine yöneleceğinin habercisi olmuştu. Dünyanın en büyük doğal gaz rezervine sahip 10 ülkeden 4’ü (İran, Katar, Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri) Körfez’de bulunuyor.

RUSYA KUZEY AKIM 2 İÇİN BASTIRIYOR


Rusya’dan Avrupa’ya doğal gaz taşıyacak olan Kuzey Akım 2 doğal gaz boru hattı işletilmeye hazır. Ancak Almanya gerekli sertifikaları verme konusunda elini ağır tutuyor. Göçmen krizinde AB’ye karşı Belarus’un yanında yer alan Rusya yönetiminin, Kuzey Akım 2’yi aktifleştirmek için Minsk’i kışkırttığı düşünülüyor. Belarus’un halihazırda enerji kriziyle boğuşan Avrupa’ya sevk edilen doğal gaz akışını kesmesi halinde, kıtanın son çare olarak Kuzey Akım 2’yi aktifleştireceği öngörülüyor.

#AB
#Belarus
#Avrupa
#Rusya
#Lukaşenko
2 yıl önce