|

Belgrad Karadağ'a bileniyor

Son haftalarda muhalefetin koordine ettiği halk protestoları karşısında bunalan Miloseviç, kamuoyu desteğini sağlamlaştırmak için Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'den ayrılma sinyalleri veren Karadağ'ı sindirmek amacıyla yeni manevralar hazırlıyor.

Yeni Şafak
00:00 - 12/07/1999 Pazartesi
Güncelleme: 11:07 - 12/05/2017 Cuma
Yeni Şafak
Arşiv
Arşiv

Londra- Kosova'da gerçekleştirdiği soykırımın ardından geri adım atmak zorunda kalan Yugoslavya Devlet Başkanı Miloseviç, Sırbistan ile birlikte Yugoslavya'yı oluşturan Karadağ'a karşı müdahalede bulunabilmek için silahlı polis güçleri kuruyor. Son haftalarda muhalefetin koordine ettiği halk protestoları karşısında bunalan Sırp lider, kamuoyu desteğini sağlamlaştırmak için Yuğoslavya Federal Cumhuriyeti'den ayrılma sinyalleri veren Karadağ'ı sindirmek amacıyla yeni manevralar hazırlıyor. Sırp basının son günlerde Kosova'nın kaybedilmesiyle saldırmaya başladığı Miloseviç'i Karadağ sorunuyla iyice köşeye sıkıştırmayı planlıyor. Miloseviç içinde bulunduğu kıskaçtan kurtulmak için, Sırp ordusunun yanısıra, özel oluşturacağı polis birliklerini de Karadağ'a göndererek, gerektiğinde Podgoriça hükümetini devirmeyi planlıyor. Karadağ'da oldukça kalabalık bir Sırp ordusu bulunuyor.

Savaş tehlikesi

Karadağlı yöneticiler ise bu olayın iki ülke arasında düşmanlığa yol açmasından endişe ediyorlar. Karadağ Dışişleri Bakanı Branko Peroviç, bu silahlı güçlerin bir provokasyon amacını taşıdığını belirterek, bu güçlerin Belgrad ile Podgoriça arasındaki durumu daha da kızıştıracağını kaydetti. Yıl sonunda yapılacak bir referandumda, Karadağ halkına, "Sırbistan ile aralarına bir mesafe koymak isteyip istemedikleri" sorulacak. Karadağ Parlamentosu bu hafta, "ayrı bir Karadağ vatandaşlığı" konusunda bir oylama yapmaya hazırlanıyor. Sırbistan'ın Başbakan Yardımcısı Vojislav Seselj, Karadağ'ın Yugoslavya Federal Cumhuriyeti'nden ayrılmasının, kaçınılmaz olarak bir savaşa yol açacağı uyarısında bulunmuştu. ------- ARA BASLIK ------------------



------- Geri OKU ------------------




 


#Arşiv
#Yeni Şafak Arşiv
25 yıl önce