|

BM: DKC'de yüzlerce sivil öldü

BM, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde Rabbin Direniş Ordusu saldırıları sonucu son iki ayda yüzlerce sivilin öldüğünü bildirdi

Aa
00:00 - 20/01/2010 Çarşamba
Güncelleme: 23:29 - 20/01/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
BM: DKC'de yüzlerce sivil öldü
BM: DKC'de yüzlerce sivil öldü

Ugandalı Rabbin Direniş Ordusu saldırıları sonucu Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin (DKC) kuzeydoğusunda son iki ayda yüzlerce sivilin öldüğü bildirildi.

Birleşmiş Milletler Kongo barış gücü misyonu (MONUC) insan hakları bürosunun açıklamasında, örgütün aynı dönemde yaklaşık 80 kişiyi de kaçırdığı belirtildi.

MONUC'un, Rabbin Direniş Ordusuna karşı Kongo ordusuyla birlikte görev yapan birliklerini takviye etmek amacıyla bölgeye özel güçlerden oluşan en az bir bölük göndermeyi düşündüğü kaydedildi.

MONUC askeri sözcüsü Jean-Paul Dietrich, örgütün geçen yıl çok sayıda militan kaybına uğradığını bunu telafi etmek için kaçırma eylemleri düzenlediğini söyledi.

Örgüt militanları, Uganda'nın kuzeyinde 20 yıl süren ayaklanmadan sonra 2005'te DKC'de üslenmeye başladı.


5,4 MİLYON İNSANIN ÖLDÜĞÜ DOĞRU DEĞİL

BM'de bugün Kanadalı bir araştırma grubu tarafından yayınlanan rapora göre, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nde çatışmalarda 5,4 milyon insanın öldüğü yönündeki araştırma bulgularının doğru olmadığı belirtildi.

Birleşik Krallık'ın BM Daimi Temsilci Yardımcısı Philip Parham'ın da katıldığı BM'de düzenlenen toplantıda, 'Savaşın Bedeli Azalıyor' adlı bir raporla ilgili bilgi verildi. Raporda, dünyada savaş ve çatışma görülen yerlerdeki ölümlerin, soğuk savaşın ardından yüzde 70 oranında azaldığı ve özellikle yoksul ülkelere son 30 yılda barış dönemlerinde yapılan sağlık yardımlarının bu ülkelerde savaş dönemlerinde hastalıklara bağlı ölümlerin azalmasını sağladığı belirtildi.

Rapor, başta Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Irak ve Darfur'la ilgili olmak üzere, medyada da sıkça kullanılan bazı araştırma gruplarının savaş ve çatışma dönemi ölüm verilerinin, gerçekte yaşanan tabloya göre daha abartılı olduğunu savunuyor.

Kanada'nın Vancouver kentinde bulunan Simon Fraser Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölümünün 'İnsan Güvenliği Projesi' kapsamında hazırlanan raporla ilgili bilgi veren Profesör Andrew Mack, D. Kongo'da çatışmalarda 1998-2007 yılları arasında 5,4 milyon insanın öldüğünü belirten 'Uluslarararası Kurtarma Komitesi'nin veri toplamada kullandığı metodolojide sıkıntıları bulunduğunu savundu.

BM'nin eski genel sekreteri Kofi Annan'a da bir dönem güvenlik konusunda danışmanlık yapan Mack, D. Kongo'da çatışmalar sırasında yaşanan gerçek ölüm sayısının 5,4 milyon rakamının çok altında olduğunu söyledi. Mack, bu tür yüksek rakamların, ülkelerin D. Kongo gibi ülkelere yapılan yardımları arttırmaya yaradığını, ancak bunun metodolojide yapılan hataları ve sıkıntıların varlığını değiştirmeyeceğini savundu.


14 yıl önce