|

BM heyeti bugün Kerkük'te

İha
00:00 - 3/02/2008 Pazar
Güncelleme: 16:57 - 3/02/2008 Pazar
Yeni Şafak
BM heyeti bugün Kerkük'te
BM heyeti bugün Kerkük'te

Birleşmiş Milletler, Irak'ın en tartışmalı bölgesi olan Kerkük'e bugün bir heyet gönderdi.

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani'nin ardından bugün Kerkük'e gelen BM heyeti, Kürt ve Arap unsurlarla görüştü. Türkmenler ise BM heyetini protesto ederek görüşmelere katılmadı.

BM temsilcilerinin Talabani'nin ardından kente gelmesi dikkat çekerken, heyetin Kerkük referandumun uygulanması konusunda çalışmalarda bulunacağı öğrenildi.

4 gün boyunca Kerkük'te etnik unsurlarla bir dizi görüşmelerde bulunan Talabani'nin hemen ardından kente gelen BM heyetinin, bazı verilerin hazırlanması, bilgilerin toplanması ve ayrıntılarla ilgili çalışmaların yürütülmesi için görüşmelerde bulunacağı bildirildi.

Biri askeri yetkili olmak üzere 3 kişiden oluşan Andren Gilman başkanlığındaki BM heyetinin, Irak Daimi Anayasası'ndaki niteliğini yitirmesine karşın Kürt gruplarca yapılması için baskı uygulanan 140'ıncı madde üzerinde de çalışmalarda bulunacağı belirtildi.

Türkmenlerin tepki göstererek görüşmelerde bulunmadığı BM heyetinin Kürt ve Arap grupları kabul ettiği ifade edilirken, heyetin başkanı Gilman, kendilerine verilen yetkiye göre birtakım tavsiyelerde bulunacaklarını söyledi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon'un tavsiyesiyle Kerkük'e gelen heyet, öğleden sonra Kerkük Valisi Abdurrrahman Mustafa ve İl Meclisi Başkanı Kürt kökenli Rızgar Ali'nin yanı sıra şehirdeki diğer yerel yöneticilerle de görüştü.Görüşmelerde, henüz içeriği belirtilmeyen birtakım teknik desteklerde de bulunulacağının söylendiği gelen bilgiler arasında yer alıyor.

Öte yandan, BM heyetinin temasları sırasında, Kürt grupların organize ettiği bir kalabalık, Valilik önünde protesto gösterisi yaptı. Yalnızca Kürt eylemcilerin yer aldığı gösterinin, Kerkük Referandumu'nun ertelenmesine tepki niteliği taşıdığı belirtildi.

16 yıl önce