|

BM, Türkmenistan'ı memnun etti

Cihan
00:00 - 23/12/2008 Salı
Güncelleme: 12:32 - 23/12/2008 Salı
Yeni Şafak
BM, Türkmenistan'ı memnun etti
BM, Türkmenistan'ı memnun etti

Birleşmiş Milletler, doğalgaz zengini olan Türkmenistan'ın enerji hatları güvenliği girişimini onayladı. Türkmenistan Bakanlar Kurulu toplantısında, BM Genel Kurulu'nun onay kararı okundu ve bu karar büyük bir sevinçle karşılandı.

Türkmenistan Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov, bu yılın son Bakanlar Kurulu'nun açılış konuşmasında, kararın enerji kaynaklarının transit geçiş güvenliğini sağlayacağını söyledi. Türkmen lider, ülkesinin enerji kaynaklarını bütün insanlığın hizmetine sunulması yönünde çaba harcayacağını kaydetti. Bu kararın taslak hazırlığı için ciddi çalışmalar yapıldığını dile getiren Berdimuhamedov, çeşitli ülkelerden heyetlerin katılımıyla ikili, hatta çok taraflı müzakereler yapıldığı beyan etti. Berdimuhamedov, bu kararın hazırlanmasına katkıda bulunan ve destek veren bütün ülkelere teşekkür etti.



Berdimuhamedov, ayrıca uluslar arası enerji hatların güvenliği konusunda 2009 yılında bir konferans düzenlenmesi için yetkililere talimat verdi.




Türkmenistan Dışişleri Bakanı Raşit Meredov ise BM Genel Kurulu olağan toplantısında 192 üye ülkenin Türkmenistan'ın 'Enerji kaynaklarının güvenli transit geçişi ve uluslararası işbirliğine katkısı' konulu girişimi doğrultusunda karar aldığını ifade etti. Berdimuhamedov'un bir yıl önce söz konusu teklifte bulunulduğunu hatırlatan Bakan Meredov, bunun onaylanmasının uluslar arası camiada da olumlu karşılandığını kaydetti.



Türkmenistan petrol ve gazdan sorumlu Devlet Başkan Yardımcısı Taçberdi Tagiyev ise ülkesinin enerji alanında üslendiği bütün sorumlulukları yerine getirebilecek kabiliyete sahip olduğunu dile getirdi.



15 yıl önce