|

Bosna Hersek'te siyasi kriz

Bosna-Hersek'te Sosyal Demokrat Parti (SDP) lideri ve Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya, merhum Aliya İzzetbegoviç tarafından kurulan Demokratik Eylem Partisi'nin (SDA) koalisyondan çıkarılmasından sonra Bosnalı Sırpların lideri Milorad Dodik ile anlaşması nedeniyle zor durumda kaldı.

Aa
00:00 - 4/11/2012 Sunday
Güncelleme: 16:42 - 4/11/2012 Sunday
Yeni Şafak
Gündem
Gündem

Bosna-Hersek Amerikan Bilim ve Sanat Akademisi üyesi bir grup entelektüel, Dışişleri Bakanı Zlatko Lagumciya'ya gönderdikleri mektupla ülkedeki iki entiteden bir olan Sırp Cumhuriyeti Başkanı Milorad Dodik ile vardığı uzlaşma nedeniyle istifaya çağırdı.

Aralarında Azra Terziç, Emir Hociç, Migdat Hociç, Almer İmamoviç, Emir Festiç, Cenita Muzuroviç-Paşiç, Amila Buturoviç, Reşad Paşiç, Kenan Arnautoviç, Mirsad Hacikadiç ve Esad Boşkailo'nun bulunduğu birçok Bosna-Hersek kökenli akademisyen ve aydının imzaladığı mektupta, SDP-SNSD uzlaşması sert bir dille eleştirildi.

''ABD ve Kanada'da yaşayan Bosna-Hersekliler olarak iki yıl önce gerçekleştirilen genel seçimlerden sonra yaşanan süreci endişe ile takip ediyoruz'' ifadelerine yer verilen mektupta, şunlar kaydedildi:

''Siz, bu süreçte aldığınız kararlar ile Bosna-Hersek Federasyonu hükümetini, Bosna-Hersek Bakanlar Konseyini ve kantonlardaki yönetimleri ekonomik ve siyasi anlamda uçurumun kenarına getirdiniz. Bosna Sırp Cumhuriyeti ve SNSD lideri Dodik ile vardığınız uzlaşmayı ve gelecek süreçteki SNSD-SDP işbirliğini ön gören metni büyük bir hayal kırıklığı ile okuduk. Gönderdiğimiz bu mektup ile sizi bu davranışınızdan dolayı en sert şekilde kınıyoruz. Siz tek kelimeyle Bosna-Hersek devletinin, onun anayasal ve hukuk sisteminin yıkılmasını sürecini başlatıyorsunuz. Ancak ne siz, ne de başka biri böyle bir hakka sahip değil.'' 

Ülkedeki son yerel seçimlerde gerek SDP'nin gerekse SNSD'nin mağlup olduğuna işaret edilen mektupta, ''Ekonominin gelişmesi, NATO ve AB üyeliği, ülke çıkarlarının korunması gibi konular üzerine çalışmak yerine, siz kendi çıkarlarınızı ülke ve devlet çıkarlarına tercih ettiniz. Aksi halde, Boşnak halkına yönelik soykırım yapıldığını reddeden Dodik ile nasıl böyle bir uzlaşmaya varabilirdiniz'' ifadelerine yer verildi.

Dışişleri Bakanı Lagumciya'nın sert ifadelerle eleştirildiği mektupta, ''Bu ülkenin tarihinde, sizin isminiz de Boşnaklara karşı Sırpların saflarında yer almış Fikret Abdiç ile birlikte yazılacaktır. Bu sebeple, Bosna-Hersek'in daha iyi bir geleceğe sahip olabilmesi için sizi bir an önce bulunduğunuz makamdan istifa etmeye çağırıyoruz. Bu, sizin bu ülkeye ve onun vatandaşlarına asgari borcunuzdur'' çağrısı yapıldı.

SDP ile SNSD uzlaşması

Sırp siyasi partisi Bağımsız Sosyal Demokratlar Birliği (SNSD) ile Sosyal Demokrat Partisi (SDP) arasında ülkedeki adalet sistemine ilişkin anlaşma sağlanmıştı. Bu anlaşma, Bosna-Hersek Savcılığı görevlilerinin devleti oluşturan otonom yapılar düzeyinde belirlenmesini öngörüyor.

Lagumciya ve Dodik arasındaki bu anlaşma, yetkinin devletten alınıp ülkedeki otonom yapılara verildiği gerekçesiyle Boşnaklar'ın sert tepkisine neden olmuştu.


12 years ago