|

Bu görüntüler bize tanıdık

İran'da yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan Cundullah'ın lideri Rigi, Öcalan'ın yakalanışını akıllara getiren film gibi bir operasyonla tutuklandı. Dubai'den Kırgızistan'a giden uçakta yakalanan Rigi'nin, uçuştan 24 saat önce Afganistan'da bir ABD üssüne gittiği iddiası ise ortalığı karıştırdı

Dış Haberler
00:00 - 24/02/2010 Çarşamba
Güncelleme: 23:52 - 23/02/2010 Salı
Yeni Şafak
Bu görüntüler bize tanıdık
Bu görüntüler bize tanıdık

İran'da arananlar listesinin başında yer alan Cundullah örgütünün lideri Abdulmelik Rigi (27), uzun süren uğraşlar sonucu gizli bir operasyonla yakalandı. Yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutulan örgütün liderinin, Dubai'den Kırgızistan'a giden uçakta yakalandığı açıklandı. Terörist başı Öcalan'ın yakalanışını akıllara getiren görüntülerde Riga, daha sonra yüzü maskeli tim tarafından İran'a götürüldü. Operasyonu anlatan İran İstihbarat Bakanı Haydar Moslehi, Rigi'nin yakalanmadan 24 saat önce Afganistan'da bir ABD askeri üssüne gittiğini öne sürdü.

“ABD PASAPORT VERDİ İDDİASI”

Rigi'nin Afganistan'daki bir ABD üssünde çekildiğini iddia ettiği fotoğraflarını ve kimlik kartını gösteren Moslehi, "Yeni bir sabotaj hazırlığındayken yakaladık. CIA ve Mossad ile bağlantıları var. ABD tarafından verilen Afganistan pasaportu vardı. 2008'de eski NATO Genel Sekreteri Jaap de Hoop Scheffer ile Afganistan'da görüştü. Avrupa ülkelerine de gitti" dedi. İran, Rigi'nin ABD, İngiltere ve Pakistan istihbarat servisleriyle çalıştığını ileri sürüyor. Rigi'nin ABD'nin İran'daki rejim karşıtları içinde en çok güvendiği isimler içinde olduğu iddia ediliyor. Rigi'nin Dubai'de bulunması ise BAE ile İran arasında yeni bir krizinin habercisi olarak nitelendiriliyor. Cundullah'ın 18 Ekim'de Devrim Muhafızlarını hedef alan saldırısında, aralarında üst düzey komutan ile aşiret liderlerinin de bulunduğu 42 kişi hayatını kaybetmişti.


SUÇ DOSYASI KABARIK

Cundullah, İran'ın Pakistan sınırındaki Sistan-Belucistan eyaletinde yüzlerce kişinin ölümünden sorumlu tutuluyor. Örgüt, 2005'te 9, 2007'de 11, 2008'-de 38 kişinin öldürülmesi; 28 Mayıs 2009'da 25 kişinin ölümü ve 119 kişinin de yaralanmasıyla sonuçlanan cami bombalanması eylemlerini üstlenmişti. Örgütün El Kaide ile bağlantısı olduğu iddia ediliyor.




14 yıl önce