|

Bugün de Lübnan güne bombalarla uyandı

Sabah erken saatlerde meydana gelen şiddetli patlamada, aralarında general Francois Hac'ın bulunduğu 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildiriliyor.

Aa
00:00 - 12/12/2007 Çarşamba
Güncelleme: 10:08 - 12/12/2007 Çarşamba
Yeni Şafak
Bugün de Lübnan güne bombalarla uyandı
Bugün de Lübnan güne bombalarla uyandı

Beyrut'un doğusunda, Lübnan Devlet Başkanlığı sarayının bulunduğu Baabda'da sabah erken saatlerde meydana gelen şiddetli patlamada, aralarında general Francois Hac'ın bulunduğu 5 kişinin öldüğü, onlarca kişinin yaralandığı bildiriliyor. Resmi haber ajansı, patlamada, askeri operasyonlar sorumlusu general Francois Hac'ın korumasıyla birlikte öldüğünü duyurdu. Bazı kaynakların rütbesini tuğgeneral, bazılarının tümgeneral olarak verdiği Hac, ülkedeki siyasi krizin merkezindeki devlet başkanlığı görevi için geçen hafta üzerinde anlaşmaya varıldığı bildirilen general Michel Süleyman'ın ardından Genelkurmay Başkanlığı için önde gelen aday olarak görülüyordu. Ordu sözcüsü, Hac'ın öldüğü haberlerini ne doğruladı ne de yalanladı; sadece patlamada ölenlerin tamamının askeri personel olduğunu söyledi. Onlarca kişinin yaralandığı bildirilen, saat 07:00 civarındaki patlamada, bazı araçların alevler içinde kaldığı, çevredeki binalarda hasar meydana geldiği bildiriliyor. İtfaiye görelileri yangını söndürmeye, kurtarma görevlileri de yaralıları hastaneye taşımaya çalışırken onlarca asker bölgeyi kordon altına aldı. Şiddetli infilaka, patlayıcı maddenin yol açtığı kaydedilmişti.

Lübnan, iç savaşın (1975-1990) sona ermesinden bu yana en sıkıntılı siyasi krizini yaşıyor.

Devlet Başkanı Emil Lahud'un görev süresinin 23 Kasım'da dolmasından bu yana meclisin yeni devlet başkanını seçememesi nedeniyle bu makam hala boş bulunuyor.

Meclis Başkanı önceki gün, devlet başkanlığı seçimini, Suriye karşıtı hükümet koalisyonuyla Şam tarafından desteklenen muhalefet arasında uzlaşma sağlanamaması üzerine sekizinci kez erteleyerek 17 Aralık'a bırakmıştı. Ancak geçen hafta devlet başkanlığı için Maruni Hristiyan olan Genelkurmay Başkanı general Michel Süleyman üzerinde anlaşma sağlandığı bildirilmişti. Lübnan'da Şubat 2005'te eski Başbakan Refik Hariri'nin öldürülmesinden sonra başka Suriye karşıtı isimler de suikasta uğradı. En son Hristiyan milletvekili Antoine Ganem eylül ayında bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda öldürülmüştü.

16 yıl önce