|

Bunun için mi dünyayı kana buladınız: Yeni 11 Eylül belgeleri de boş çıktı

ABD’nin kanlı işgal süreçlerini başlatan 11 Eylül saldırısının üzerinden 20 yıl geride kalırken, Washington yönetimleri sorulan onlarca soruya ilişkin somut cevap veremiyor. Afganistan ve Irak işgallerine 11 Eylül’ü gerekçe gösteren ABD, bu kanlı döneme ilişkin bir delil ortaya koyabilmiş değil. Dün FBI tarafından bir kısmı açıklanan “gizli belge”nin de içi boş çıktı.

00:00 - 13/09/2021 lundi
Güncelleme: 03:24 - 13/09/2021 lundi
Yeni Şafak
Fotoğraf: Arşiv
Fotoğraf: Arşiv
ABD’de Joe Biden yönetimi, 20. yılında 11 Eyül saldırılarına ilişkin “gizli belgelerin” bir kısmının yayınlanmasına izin verdi. Ancak bir kısmı yayınlanan belgeler saldırılara ilişkin 20 yıldır sorulan onlarca soruya ilişkin net cevabı bir kez daha vermedi.
ABD Federal Soruşturma Bürosu (FBI), ülkede yaşayan Suudi Arabistan vatandaşlarının saldırganlarla olası ilişkisini araştıran bazı gizli belgeleri kamuoyu ile paylaştı.
Saldırıları düzenleyen 19 hava korsanından 15’i Suud vatandaşıydı. ABD, 11 Eylül saldırılarını gerekçe göstererek, Afganistan ve Irak’ı işgal eden, dünyayı kana bulayan ve birçok ülkenin istikrarsızlaşmasına neden oldu.



HİÇBİR DELİL ORTAYA KOYAMADI

  • ABD’de George W. Bush yönetimi, 11 Eylül saldırılarının arkasında Taliban yönetimindeki Afganistan ve Saddam Hüseyin yönetimindeki Irak olduğu gerekçesiyle, Ekim 2001 ve Mart 2013 tarihlerinde bu ülkelere yönelik işgal talimatı vermişti.
    Ancak geçen 20 yıl zarfında bu işgallere gerekçe olabilecek bir delili ortaya koyamadılar. ABD’nin işgal politikası sivil katliamlara, işkencelere ve terör örgütlerinin güçlenmesine sebep oldu.
    ABD’nin Ortadoğu’daki müdahaleleri İsrail’i çevreleyen birçok devletin zayıflamasına yol açtı.


AİLELER DE TEPKİLİ

11 Eylül saldırılarında ikiz kuleler ve Pentagon’da hayatını kaybeden kişilerin aileleri de, Amerikan hükûmetinin saldırılara ilişkin tutarlı bir delil vermemesine ve somut bir adım atmamasına tepkili.
Tepkiler karşısında ABD Başkanı Joe Biden, geçen hafta 11 Eylül terör saldırılarıyla ilgili FBI’ın soruşturmalarına dayanan ve bugüne kadar gizli olan belgelerin halka açılmasını öngören başkanlık kararnamesine imza atmıştı.

KİMLİĞİ GİZLİ TUTULAN KAYNAK

  • 16 sayfadan oluşan FBI belgeleri kimliği gizli tutulan ve PII olarak kayıtlarda yer alan bir kaynak ile yapılan mülakatlara dayanıyor.
    Kaynak, hava saldırganları Navaf el Hazmi ve Halid el Midhar‘ın bazı Suud vatandaşları ile irtibatının olduğunu, 2000’de öğrenci gibi davranarak ABD’ye giren bu iki saldırganın daha sonra Ömer el Bayumi isimli bir Suudi vatandaşından lojistik destek aldıklarını anlattı.
    Belgelere göre tanıklar el Bayumi’nin o dönemde öğrenci statüsünde olmasına rağmen Los Angeles’taki Suudi Konsolosluğuna sık sık ziyaretler gerçekleştirdiğini öne sürdü.

KONSOLOSLUKTAN KORUMA İDDİASI

FBI’a konuşan kaynak, Bayumi’nin konsoloslukta “üst düzey bir konuma” sahip olduğunu iddia etti. FBI kayıtlarında
“Bayumi’nin Hamzi ve Midha’ya tercümanlık, seyahat, konaklama ve finansman konusunda destek sağladığı”
ifade edildi. Öte yandan belgede, başka kaynakların
“radikal görüşleri olduğunu söylediği”
Los Angeles’taki King Fahad Camisi’nin imamı Fahad el Thumairy ile bu iki hava saldırganı arasında da bağlantılar olduğu bilgisi yer aldı.
#ABD
#11 Eylül
#FBI
#Washington
il y a 3 ans