|

Burns ilişkileri onarmak için Türkiye'ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Burns, 19 Eylül'de Türkiye'ye yapacağı ziyaret öncesi olumlu mesajlar verdi

Ali Akel
00:00 - 15/09/2007 Cumartesi
Güncelleme: 01:40 - 15/09/2007 Cumartesi
Yeni Şafak
Burns ilişkileri onarmak için Türkiye'ye geliyor
Burns ilişkileri onarmak için Türkiye'ye geliyor

ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşlerden Sorumlu Müsteşarı Nicholas Burns önümüzdeki hafta Türkiye'ye geliyor. 22 Temmuz seçimleri ve Cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra önceki gün The Atlantic Council Of The United States isimli kuruluşta ABD-Türkiye ilişkilerinin geleceği başlıklı bir sunum yapan Burns, Türkiye'nin kritik önemde bir ülke olduğunu ve aynı zamanda ABD'nin de önemli bir müttefikinin olduğunun altını çizdi. 19 Eylül'de Türkiye'de olması beklenen Nicholas Burns, 22 Temmuz seçimlerinin Türk demokrasisini güçlendirdiğini belirterek hemen sonrasında Cumhurbaşkanı seçilen Abdullah Gül'ü de tebrik ettiklerini söyledi. Son 15 yıldır özellikle Ortadoğu'da Türkiye ile çok yakın çalışmalar yaptıklarını söyleyen Burns, ABD Başkanı Bush ile Başbakan Tayyip Erdoğan'ın bugün çok yakın bir şekilde bu çalışmaları sürdürdüğünü söyledi.


TÜRKİYE ANAHTAR

Gerek enerji yolları açısından gerekse siyasi olarak Türkiye'nin bölgede anahtar ülke konumunda olduğunu belirten Burns, Türkiye'nin sadece cografi olarak değil, barındırdığı çeşitli inançlar açısından da çok önemli olduğunu ve bu konuda bölgede örnek bir ülke konumunda olduğunu söyledi. 1998'de itibaren Balkanlarda 2000'li yıllardan sonra ise Ortadoğu'da Türkiye ile birlikte çok önemli işler yaptıklarını söyleyen Burns, bu ilişkilerin gelecekte de daha iyi bir şekilde sürdürüleceğine inandığını söyledi.


PKK TERÖRİST ÖRGÜT

Başta ABD Başkanı Bush olmak üzere ısrarla PKK'nın terörist bir örgüt olduğununun altını çizdiklerini ifade eden Burns, Ermeni meselesi konusunda ise, sınırların açılması konusunda umutlu olduklarını, sorunun iki ülke yetkililerinin görüşmeler yoluya çözeceklerine inandıklarını söyledi.



17 yıl önce