|

Bush: İran'a baskılar artacak

Aa
00:00 - 16/11/2007 Cuma
Güncelleme: 21:13 - 16/11/2007 Cuma
Yeni Şafak
Bush: İran'a baskılar artacak
Bush: İran'a baskılar artacak

ABD Başkanı George Bush, Japonya Başbakanı Yasuo Fukuda'yı Beyaz Saray'da ağırladı.

Görüşmeden sonra düzenlenen ortak basın toplantısında Bush, hassas nükleer faaliyetlerini askıya almaması halinde İran'a uluslar arası baskıların artacağını belirtti ve bu konuda Fukuda ile görüş birliğine vardıklarını kaydetti.

Bush, İran'ın elinde atom bombası olmasının Ortadoğu bölgesindeki güvenliği tehdit edeceği konusunda Fukuda ile aynı görüşte olduğunu da belirtti ve iki ülkenin, diplomatik yollarla, İran'ın tutumunu değiştirmesi için çabalarını ortak sürdüreceğini ifade etti.

Göreve Eylül ayında gelen Fukuda da Bush ile başbaşa yaptığı bu ilk görüşmede, Hint Okyanusu'ndaki Amerikan ve müttefik gemilerine yakıt vesu temin edilmesine ilişkin düzenlemenin yenilenmesinin Japon muhalefeti tarafından engellenmesi konusunda da Bush'a bu misyonun en kısa süre içinde yeniden başlanması için elinden geleni yapma sözü verdiğiniaçıkladı.

Görüşmede 1970 ile 1980 arasında Kuzey Koreliler tarafından kaçırılan Japonlar konusuna da değinildiği belirtilirken, Bush da bu konuya ilişkin olarak "Japon halkına, Japonların, Kuzey Koreliler tarafından kaçırılması olayını unutmayacağız diyorum" açıklamasında bulundu.

Tokyo, Bush'tan, kaçırılan Japonlar meselesi halledilmeden, Şubat ayında yapılan anlaşma uyarınca nükleer tesislerini kapatması karşılığında Kuzey Kore'yi teröre destek veren ülkeler listesinden çıkarmamasını istiyor.


16 yıl önce