|

Büyükelçi İlkin, BM'de konuştu

Aa
00:00 - 11/10/2007 Perşembe
Güncelleme: 09:42 - 11/10/2007 Perşembe
Yeni Şafak
Büyükelçi İlkin, BM'de konuştu
Büyükelçi İlkin, BM'de konuştu

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, teröristlerin kendi topraklarını güvenli sığınak olarak kullanmalarına olanak sağlayan ülkelerin buna derhal son vermeleri gerektiğini söyledi.

Baki İlkin, BM'de “Uluslararası Terörizmi Ortadan Kaldırma” konulutoplantıda yaptığı konuşmada, son 2 günde teröre 15 kurban daha veren Türkiye'nin uluslararası toplumdan terörizmle mücadelede kararlılık göstermesini ve sözler yerine artık somut olarak harekete geçmesini beklediğini belirtti. Terörizmin, hiçbir neden ya da mazeret yüzünden haklı görülemeyecek insanlığa karşı işlenen bir suç olduğunu ifade eden Baki İlkin, terörizmin koşulsuz bir şekilde kınanması gerektiğini söyledi. İlkin, terörizmle mücadelede artık sözlerin yeterli olmadığını,uluslararası toplumun bu konudaki taahhüdünü somut hareketlere çevirmesigerektiğini vurguladı.

Büyükelçi İlkin uluslararası toplumun terörizmin tüm biçimlerine karşıkatı bir tutum sergilemesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:

“Eğer bizi hedef alanlar teröristlerle, diğerlerini hedef alanteröristleri ya da askeri kurbanlarla, sivil kurbanları birbirindenayırmaya başlarsak, eninde sonunda bu felaketin içine kendimiz düşmektenkurtulamayız.” Baki İlkin, tüm dünyanın yıllardır terörden zarar gördüğünü, ancakülkelerin hala terörle mücadelede nasıl ilerleme sağlanılması gerektiğikonusunda bir uzlaşmaya varmaktan uzak olduğunu belirterek, terörlemücadelede tereddütlere ve kararsızlığa yer verilmemesi gerektiğinikaydetti. İlkin, bu durumun teröristlerin işine yaradığını vurguladı. BM'nin geçen yıl kabul ettiği “BM Kapsamlı Terörizm Stratejisi”nin bu kapsamda son derece önem taşıdığını belirten İlkin, “Şimdi, bu stratejinin sözüne ve ruhuna sadık kalarak terörle mücadelemizde yakın işbirliği yapmalıyız” diye konuştu.

İlkin, BM'ye üye ülkelerin terörle mücadelede, hem bu strateji belgesini vehem de konuyla ilgili diğer belgelerin öngördüğü önlemleri uygulamalarıgerektiğini kaydederek, “Ama her şeyden önemlisi bu güçlü siyasi bir iradegerektiriyor, atalet ve kayıtsızlığa yer olamaz” diye konuştu.

“TERÖRİSTLERE GÜVENLİ SIĞINAK SAĞLAYAN ÜLKELER BUNA DERHAL SON VERMELİ”

Büyükelçi İlkin, teröristlere kasten ya da kasıtsız bir şekildetopraklarında güvenli sığınak sağlayan ülkelerin bu kötü uygulamayaderhal son vermeleri gerektiğini belirterek “Teröristlere karşı davaaçmayan ya da onları suç işledikleri ülkelere geri göndermeyen ülkeler,bunu yapmaya bir an önce başlamalı. Teröristlerin siyasi propagandalarınave (insanları) şiddete teşvik etmeye devam etmelerine izin verenler, buözgürlüklerin teröristlerin elinde silaha dönüşmesine izin vermemeli”dedi. İlkin terörizme karşı verilen tüm destek ve dayanışmanın hareketedönüşmesi gerektiğine dikkat çekti.


“TÜRKİYE, SON 2 GÜN İÇİNDE TERÖRİZME 15 KURBAN DAHA VERDİ”

Büyükelçi İlkin, Türkiye'nin son 2 günde terörizme 15 kurban daha verdiğinivurguladığı konuşmasında, Türk halkının ıstırabını sözlerle anlatmanınmümkün olmadığını vurguladı. Baki İlkin, aynı acı tecrübeden geçmiş ya da halen geçmekte olan ülkelerinbulunduğunu belirterek “Eminim ki bu ülkelerin hepsi de bu acıyıhafifletebilecek tek yolun uluslararası toplumun kararlı bir şekildeterörizmle mücadele etme ve ortadan kaldırmaya yönelik taahhüdünü samimibir şekilde sergilemesi olduğunu kabul edeceklerdir” dedi. İlkin konuşmasının sonunda, terörle mücadelede başarının bu konuda alınankararların ya da belgelerin sayısıyla değil, uluslararası toplumun beraberve etkin şekilde terörizm tehdidini ortadan kaldırmak için neleryapabilecekleriyle ölçüleceğini belirtti.

Büyükelçi İlkin, Türkiye'nin bu amaca ulaşmada elinden gelen her şeyi yapmaya ve BM'ye yardımcı olmaya hazır olduğunu vurguladı.

17 yıl önce