|

Büyükelçi İlkin'den Kuzey Kore'ye çağrı

Büyükelçi İlkin, "Türkiye'nin istediği Kuzey Kore'nin nükleer silah denemelerinden vazgeçmesi ve altılı görüşmelere geri dönmesi" dedi.

Aa
00:00 - 12/06/2009 الجمعة
Güncelleme: 23:00 - 12/06/2009 الجمعة
Yeni Şafak
Büyükelçi İlkin'den Kuzey Kore'ye çağrı
Büyükelçi İlkin'den Kuzey Kore'ye çağrı

Türkiye'nin BM Daimi Temsilcisi Büyükelçi Baki İlkin, Türkiye'nin Kuzey Kore'nin nükleer silah denemelerinden vazgeçerek altılı görüşmelere geri dönmesini istediğini belirtti. İlkin, BM Güvenlik Konseyi'nin (BMGK) Kuzey Kore'ye yeni ve sert yaptırımlar getiren kararını oy birliğiyle kabul ettiği toplantıyı BMGK dönem başkanı olarak yönetti.

İlkin, toplantının ardından Türk gazetecilere yaptığı açıklamada, kararı Türkiye açısından şöyle değerlendirdi:

"Türkiye, nükleer silahların yayılmasına karşı ve her yayılma olayının yeni yayılmalara yol açtığı kanısında ve inancında. Dolayısıyla Türkiye'nin istediği Kuzey Kore'nin gerek nükleer silah denemelerinden, gerekse füze denemelerinden vazgeçmesi ve Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasına yönelik olan altılı görüşmelere geri dönmesi." BMGK'ya üye devletlerin bugünkü toplantıda da söyledikleri gibi alınan yaptırım kararın bu amaca yönelik olduğunu belirten İlkin, yeni getirilen yaptırımlar rejiminde Kuzey Kore'ye insani ve kalkınma yardımlarının yaptırımların dışında tutulduğunu da vurguladı.


"ÜMİDİMİZ KUZEY KORE'NİN ÇAĞRILARA CEVAP VERMESİ"

İlkin "Bütün ümidimiz, Kuzey Kore'nin bu çağrılara cevap vermesi, bu yaptırımların katı bir şekilde uygulanmasına gerek bırakmadan müzakere masasına dönüp Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılması açısından adımlar atması. Bizim de arzumuz bu" dedi.

İlkin, bir soru üzerine BMGK Kuzey Kore Yaptırımlar Komitesi'ne Türkiye'nin başkanlık ettiğini hatırlatarak, çalışmaların gelecek hafta başlayacağını düşündüğünü belirtti.


İLKİN'İN BMGK'DAKİ KONUŞMASI

İlkin, BMGK'da yapılan oylamanın ardından yaptığı konuşmada da Türkiye'nin, Kuzey Kore'nin 25 Mayısta yaptığı nükleer denemeden derin kaygı duyduğunu, denemenin BMGK'nın 1695 ve 1718 sayılı kararlarının açık ihlali olduğunu kaydetti.

Bu tür adımların bölgedeki istikrarı ve karşılıklı güveni daha da zayıflattığını vurgulayan İlkin, Türkiye'nin, nükleer denemeyi şiddetle kınadığını ve BMGK'nın, Kuzey Kore'ye bu provokatif hareketine karşılık güçlü bir yanıt vermesini desteklediğini ifade etti. Oy birliğiyle kabul edilen kararın bunu sağladığını belirten İlkin, Kuzey Kore'nin ve uluslararası toplumun bu karara uymasını beklediklerini ifade etti.

Kuzey Kore'nin, altılı görüşmelere geri dönmesini teşvik etmenin önemine de dikkati çeken İlkin, Türkiye'nin, altılı görüşmeleri desteklediğini, görüşmelerin Kore yarımadasının nükleer silahlardan arındırılmasının sağlanması için en iyi yol olduğunu düşündüğünü söyledi.


٪d سنوات قبل