|

Canlı kalkan olacaklar

Sırplar 50 bin muhaciri sınırdan alıp bilinmeyen bölgelere götürdüler. Muhacirlerin NATO saldırıları yoğunlaştığı kışlalara yerleştirildiği ve canlı kalkan olarak kullanılacağı belirtiliyor.

.
00:00 - 9/04/1999 Cuma
Güncelleme: 12:44 - 16/11/2013 Cumartesi
Yeni Şafak
Canlı kalkan olacaklar
Canlı kalkan olacaklar

Sınırdan Makedonya'ya giremeyen ve tarafsız bölgede kalan 50 bin Kosovalı muhacir Salı akşamı Sırp askerleri tarafından silah zoruyla Kosova'ya geri gönderildiler. Blace sınır kapısında toplanan muhacirleri almak için trenler dolusu Sırp askerinin geldiği belirtiliyor. Muhacirlerin NATO'nun vurmaya başladığı Yugoslav ordusunun kışlalarına yerleştirileceği ve canlı kalkan olarak kullanılacağı belirtiliyor. İnglitere'nin uluslararası yardım kuruluşlarından sorumlu bakanı Clare Short, Sırp askerlerinin Kosova sınırında bekleyen muhacirleri zorla geri götürdüklerini açıkladı. Short "Sırplar bölgeyi terketmek için uzun kuyruklar oluşturan muhacirleri zorla geri gönderiyor. Ancak muhacirlerin evlerine mi yoksa Kosova içinde başka bir yere mi gönderildiklerini ve başlarına neler geldiğini bilmiyoruz" dedi. Bu tür güç kullanımının kabul edilemez olduğunu söyleyen Short "Miloseviç ve dalkavukları kendi milisleri eliyle muhacirlerin başına gelecek her türlü kötülükten sorumlu tutulacaktır" dedi. Kosova'nın bölünmesi yönünde hiç bir ödün verilmeyeceğini açıklayan Short "İşledikleri tüm savaş suçlarının hesabı sorulacaktır" dedi.

50 bin kişi ne oldu?

Kaç kişinin Kosova'ya geri gönderildiği sorusu üzerine Short "50 bin kişi olabilir. Sınırda uzun kuyruk oluşturmuş insanlar vardı. Ancak hiç kimse bırakılmadı" dedi. NATO'nun Kosova'nın içindeki muhacirlere yardım kapasitesinin çok sınırlı olduğunu itiraf eden Short "Kosova içinde iç göçe zorlananların durumları ile ilgili bilgi toplamak ve yardım ulaştırmak için elimizden geleni yapacağız. Ancak şu aşamada yapabileceklerimiz sınırlı" dedi. Short, "Yapabileceğimiz Sırp saldırganlığı sona erip, birlikleri çekilip, NATO güçleri konuşlandığı zaman Kosovalıların topraklarına geri dönmesini sağlamak ve katliamlarla ilgili soruşturma başlatmaktır" dedi. Bu arada BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), Kosova'dan gelen muhacirlerin ifadelerine dayanarak, Sırp birliklerinin Kosova'yı terketmek isteyen Müslümanlar'ı sistematik olarak geri çevirdiğini açıkladı. İstok köyünden kaçarak yaya olarak Karadağ'a ulaşan muhacirlerden bilgi alan UNHCR, muhacirlerin geliş yolunda çok sayıda Müslüman'ın cesedini gördüğünü ve Miloseviç'in sözde ateşkes ilanının ardından, Sırp birliklerinin kaçmak isteyenleri Novi Pazar ve Raska'ya geri dönmeye zorladığını belirtti. UNHCR bu bilgilerin diğer sınırlara sığınan muhacirler tarafından da doğrulandığını açıkladı.

Canlı kalkan olacaklar

NATO Genel Sekreteri Javier Solana da Miloseviç'in muhacirleri Kosova'da canlı kalkan olarak kullanmayı planlayabileceğini açıkladı. İMiloseviç'in neden sınırları kapadığı sorusunun iki yanıtı olabileceğini söyleyen Solana, "Miloseviç gelecekte uluslararası arenadaki pozisyonunu zayıflatmamak için, Kosova'daki katliam görüntülerinin uluslararası kamuoyuna ulaşmasını engelmeye çalıştığından sınırları kapatmış olabilir. Ya da müttefikler operasyonlarını yoğunlaştırdığı takdirde, bu insanları canlı kalkan olarak kullanmak için böyle bir şey yapıyor olabilr" dedi. Yugoslavya Çarşamba günü ani bir şekilde Makedonya ile olan Jazince sınırını kapatmış ve günlerdir Makedonya'ya geçmek için sınırda bekleyen binlerce Müslüman ortada kalmıştı. Sırplar ayrıca Arnavutluk ile olan ve günde 30-40 bin kişinin geçtiği Morina sınır kapısını da kapatmıştı. NATO güçlerinin Kosova'da konuşlandırılması ile ilgili soru yöneltilen Solana, "Kosovalı muhacirlerin topraklarına dönmeleri ve güvenliğin sağlanması için bu birlikler şart. Ancak uluslararası topluluk şu an için Sırp bölgesinde bir savaşa girme hazırlığı yapmıyor. Bizim hedefimiz yalnızca Miloseviç rejimini ve onun askeri kapasitesini zayıflatmaktır" dedi.

Katliamlar devam ediyor

Solana, Sırplar'ın Kosova'daki operasyonlarını sürdürdüklerine dikkat çekerek "Şu anda elimdeki bilgi, Sırp tarafının askeri ve polis güçleriyle operasyonlarını açıkça sürdürdüğü şeklindedir. Durum, dramatik bir şekilde devam ediyor" dedi.


25 yıl önce