|

Castro, başkanlıktan emekli oldu

Küba'nın liderliğini yapan 81 yaşındaki Castro Kübalılara seslenerek, devlet başkanlığına geri dönmeyeceğini belirtti.

Aa
00:00 - 19/02/2008 Salı
Güncelleme: 09:42 - 19/02/2008 Salı
Yeni Şafak
Castro, başkanlıktan emekli oldu
Castro, başkanlıktan emekli oldu

Küba lideri Fidel Castro, devlet başkanlığı görevini bıraktığını açıkladı. Küba Komünist Partisinin yayın organı Granma'nın internet sitesindeki mektubunda, neredeyse yarım yüzyıldır Küba'nın liderliğini yapan 81 yaşındaki Castro Kübalılara seslenerek, devlet başkanlığına geri dönmeyeceğini belirtti.

Kübalılara seslenen Castro, mecliste gelecek hafta yapılması planlanan Devlet Konseyi seçimiyle ilgili olarak, “Konseyin, başkanının ve başkan yardımcısının seçilme zamanı gelmiştir” dedi.

Castro, mektubunda 1976'daki yeni anayasadan bu yana, uzun yıllar devletin en yüksek yönetim organı olan Devlet Konseyi başkanlığını yapmaktan gurur duyduğunu da belirtti.

“Yol zorlu olacak ve herkesin akıllı çabasını gerektirecek” diyen Castro, 18 Şubat tarihli mektubuna, “Elveda demiyorum. Asker gibi fikirlerimi savunmak istiyorum. Yazmaya devam edeceğim. Bu dikkate alınması gereken bir silah. Belki sesim duyulur. İhtiyatlı olacağım” diye son verdi.

Küba'da yeni seçilen meclis, devlet başkanı ve diğer yöneticileri belirlemek üzere 24 Şubat Pazar günü toplanacağını açıklamıştı. İktidara ağabeyi Fidel Castro adına vekalet eden Raul Castro, meclisin 24 Şubat Pazar günü toplanarak devletin en yüksek yönetim organı olan Devlet Konseyi ve onun başkanını belirleyeceğini söylemişti. 1959 yılından beri memleketi yöneten, ancak 2006'da geçirdiği ağır ameliyattan beri iktidar koltuğundan uzak kalan Fidel Castro'nun yeniden başkan seçilip seçilmeyeceği o toplantıda belli olacaktı. Fidel ve Raul Castro'nun da milletvekili seçildiği 20 Ocak seçiminde, meclisin 614 üyesi belirlenmişti.

20. YÜZYIL DEVRİMCİSİ FİDEL CASTRO

ABD'nin “dibinde” komünist bir devlet kuran, 10 ABD başkanının devirme girişimlerini boşa çıkaran Kübalı Marksist, 20. yüzyıl devrimcisi Fidel Alejandro Castro Ruz, 13 Ağustos 1926'da Küba'nın doğusundaki Biran'da doğdu.

Orta halli İspanyol göçmeni bir toprak sahibi olan Angel Castro'nun beş çocuğundan ikincisi olan Castro, 1950'de Havana Üniversitesinden hukuk doktoru olarak mezun oldu.

Castro, Batista diktatörlüğüne baş kaldırdı, ancak başarılı olamadı. 3 yıllık mahkumiyetten sonra çıkarılan afla serbest kalan Castro, Meksika'ya geçerek devrim için çalışmaya başladı.

1956'da yanında Che Guavera ve küçük bir grupla Küba'ya dönerek 26 Temmuz Hareketini başlatan Castro, 1959'da iktidarı ele geçirdi. Küba'da 1959'dan sonra ilk kez yerel seçimlerin yapıldığı ve devlet yapısında yeni düzenlemelerin geliştirildiği 1976'da Devlet Konseyi ve Bakanlar Kurulu başkanlığını üstlenen Castro, güçlü ve merkezi bürokrasiye dayanarak toplumsal ve ekonomik yaşamdaki yönlendirici rolünü sürdürdü. Fidel Castro'nun silahlı kuvvetlerden sorumlu Devlet Bakanı olan kardeşi Raul Castro, giderek ikinci adam konumu kazandı. ABD, 1961'deki Domuzlar Körfezi Çıkarması ile Castro'yu devirmeye çalıştıysa da başarılı olamadı.

1961'de Küba Sosyalist Halk Partisi ile birleşme sonucu ortaya çıkan Birleşmiş Sosyalist Devrim Partisinin (1965'ten sonra Küba Komünist Partisi) genel sekreterliğini üstlenen Castro, ülke içinde çok yönlü ve kapsamlı politikalar uygulamaya başladı. Okuma yazma seferberliği sonunda okuryazarlık oranı yüzde 90'ın üzerine çıktı. Zenginlik kaynaklarının, ulusal gelirin ve sağlık hizmetlerinin dağılımında köklü değişiklikler yapıldı. İşsizlik büyük ölçüde ortadan kaldırılırken, herkese çalışma yükümlülüğü getirildi.

Toprakların kamulaştırılmasından zarar gören Amerikan şirketlerinin baskısıyla ABD hükumeti, Küba'ya ekonomik ambargo uygulamaya başladı. Ekonomisi tek ürüne dayalı bir ülke olan Küba, ABD'ye sattığı şekeri SSCB'ye satmaya başladı. Amerikan şirketlerinin elindeki rafineriler, şeker karşılığında SSCB'den alınan ham petrolü işlemeyi reddedince Castro bu rafinerileri devletleştirdi. 1962 yılındaki füze krizinin ardından, Küba'ya Sovyet füzelerinin konuşlandırılması için iki ülke arasında gizli bir anlaşma imzalandığı ortaya çıktı.

SSCB'yle ticaret hacminin gitgide küçülmesi ve Sovyet yardımlarının ortadan kalkması kısa sürede Küba ekonomisi üzerindeki etkilerini göstermeye başladı. Ancak Amerikan ajanları ve ABD'nin desteklediği Kübalı muhaliflerin suikast girişimlerinden 600 kez kurtulmayı başaran Castro, bunlara da göğüs gerebildi ve ülkesini ayakta tuttu.

Fidel Castro, 31 Temmuz 2006 tarihinde sağlık problemleri yüzünden yetkilerini geçici olarak başkan yardımcısı ve kardeşi Raul Castro'ya devretti, Nisan 2007'de tüm yetkilerini geri alarak görevinin başına döndü.

Küba ile üçüncü dünya ülkelerine ilham veren, ülkede sağlık ve eğitim hizmetlerinin ücretsiz olmasını sağlayan, yazar Ernest Hemingway, U2 müzik gurubunun solisti Bono gibi modern birçok sanatçıyı dost edinen Castro, halkıyla kendi arasındaki duvarları kaldırmayı ve yüz binlerce Kübalının 3-4 saat süren uzun konuşmalarını zevkle dinletmeyi başaran ender liderlerden biri oldu.

16 yıl önce