|

Cezayir'de 20 yıllık dikta dönemi sona erdi: Buteflika istifasını verdi

Cezayir'i 20 yıldır baskılarla yöneten Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika görevinden istifa etti. 28 Nisan'a kadar istifa edeceğini duyuran Buteflika için Cezayir ordusu saatler önce ültimatom vermişti.

Yeni Şafak
20:47 - 2/04/2019 Salı
Güncelleme: 00:17 - 3/04/2019 Çarşamba
Yeni Şafak
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika (soldaki) - Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaed Salah (sağdaki)
Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika (soldaki) - Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Gaed Salah (sağdaki)

Cezayir'de haftalarca süren protestolardan sonra Cumhurbaşkanı Abdülaziz Buteflika görevinden istifa etti.

Cezayir Genelkurmay Başkanı Ahmed Kayid Salih, Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın derhal görevi bırakması çağrısında bulundu. Ordudan gelen bu ültimatom sonrası Buteflika görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Özel jetlerin ülkeden çıkışı yasaklandı

Cezayir Cumhurbaşkanı Abdulaziz Buteflika'nın 20 yıldır ülkeyi yönetmesine rağmen, 5. dönem için de aday olması büyük tepkilere neden olmuştu. Bu gelişme sonrası sokaklar karışmış, yüz binlerce kişi 82 yaşına gelen Buteflika'nın adaylığına itiraz etmişti.

Sağlık sorunları nedeniyle Cenevre'de tedavi gören Buteflika, protestoların yayıldığı ülkesine dönerek istifa edeceğine dair bir söz vermişti.

Haftalar geçmesine rağmen Buteflika'nın istifaya ayak sürmesi ülke içinde tartışmalara neden olmuştu.

Cezayir'de büyük yolsuzluklarla bağlantılı olan iş adamı ve devlet memurlarının ülkeden kaçmaya çalıştığı öne sürülürken, özel jet uçaklarının kullanımının en az 1 ay süreyle yasaklanması bu tartışmaları daha da alevlendirmişti.


#Cezayir
#Ordu
5 yıl önce