|

Çizgiyi aşma

Fransa’dan, İran dini lideri Ali Hamaney’in “190 bin santrifüj uranyum üretim” talimatının nükleer anlaşmaya aykırı olmadığı açıklaması geldi. İran’ın taahhütlerine tamamen uyduğunu kaydeden Fransa Dışişleri Bakanı Le Drian, “Eğer daha ileri bir seviyeye geçilirse anlaşma bozulur” uyarısında bulundu.

Yeni Şafak ve
04:00 - 7/06/2018 jeudi
Güncelleme: 01:15 - 7/06/2018 jeudi
Yeni Şafak
Fransa’dan Hamaney’e uyarı
Fransa’dan Hamaney’e uyarı

Fransa Dışişleri Bakanı Jean-Yves Le Drian, İran’ın nükleer faaliyetlere yeniden başlamasının 2015’te varılan nükleer anlaşmaya aykırı olmadığını belirterek, “Eğer daha ileri bir seviyeye geçilirse anlaşma bozulur” dedi. Le Drian, Europe 1 radyosunda katıldığı canlı yayında açıklamalarda bulundu. İran yönetiminin nükleer faaliyetlere yeniden başlanması yönündeki kararına dair bir soruya Le Drian, “Kırmızı çizgilerle temas etmek tehlikelidir. Bugün İran’ın uranyum zenginleştirme inisiyatifi tamamen Viyana anlaşması çerçevesindedir. Dün ilan edilen karar anlaşmaya aykırı değildir. Eğer daha ileri bir seviyeye geçilirse anlaşma bozulur” ifadelerini kullandı.


İRAN TAAHHÜTLERİNE UYUYOR

Anlaşmanın bozulması durumunda Avrupalıların sessiz kalmayacağını kaydeden Le Drian, bu durumda yeni yaptırımların gündeme geleceğini bildirdi. Le Drian, “Biz anlaşmayı korumak istiyoruz. İran ile bu yönde çalışıyoruz. Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı (UAEA) kontrolleri sürdürüyor. İran taahhütlerine tamamen uyuyor” şeklinde konuştu. İran Lideri Hamaney, önceki gün yaptığı açıklamada, İran’ın hem yaptırımları hem de nükleer faaliyetlerden vazgeçmeyi kabul etmeyeceğini dile getirmiş, 190 bin santrifüjün üretilmesi için hazırlıkların başlaması talimatını vermişti.

KATİL DEVLETE BÜYÜK BAĞLILIK

Le Drian, Netanyahu’nun son dönemde üçüncü kez Paris’i ziyaret ettiğini hatırlatarak, “İsrail’e büyük bağlılığımız var. Netanyahu üçüncü kez Cumhurbaşkanı Macron’u ziyarete geldi. (İsrail) Büyük bir demokrasidir” iddiasında bulundu.

  • Paris’ten eli boş döndü
  • İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu ise önceki gün Paris ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, Fransa’dan, İran’ın “bölgesel saldırganlığına” odaklanmasını istedi. Netanyahu Fransa’yı nükleer anlaşmadan çıkması için ikna etmeye gerek kalmadığını çünkü İran’ın maruz kalacağı ekonomik baskılar nedeniyle bu anlaşmanın zaten işlemez hale geleceğini savundu.

İran’a karşı Arap-Batı koalisyonu

İsrail İstihbarat Bakanı Yisrael Katz, İran’a karşı Arap ve Batılı devletlerden oluşacak askeri bir ittifak kurulması gerektiğini söyledi. Yisrael Katz, “Eğer İran, ABD’nin isteklerine boyun eğmez ve uranyum zenginleştirme programına geri dönerse, ABD Başkanı ve tüm Batı koalisyonundan net bir açıklama yapmalı” ifadelerini kullandı. İran’a karşı “Araplar ve İsrail de orada olacak” diyen Katz, Tahran’a “Eğer uranyum zenginleştirmeye tekrar başlarsanız askeri koalisyon kurulacaktır” mesajı verilmesi gerektiğini savundu. Önceki gün İran’ın dini lideri Ali Hamaney, ülkesinin atom enerjisi kurumuna “190 bin santrifüj üretmesi” yönünde talimat verdiğini açıklamıştı.

#Fransa
#İran
il y a 6 ans