|

Comey: Trump Flynn soruşturmasını istemedi

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınan FBI eski Direktörü Comey'ın yazılı ifadesi ABD Başkanı Donald Trump'ın yeni FBI Direktörünü açıklamasından sonra basına yansıdı. Bugün ABD Senatosunda Rusya soruşturması ile ilgili konuşması beklenen Comey, ABD Başkanı Donald Trump'ın kendisine 'sadakat bekliyorum' dediğini ve Flynn ile ilgili soruşturma başlatılmasına karşı çıktığını iddia etti.

Yeni Şafak
10:56 - 8/06/2017 Perşembe
Güncelleme: 11:04 - 8/06/2017 Perşembe
Yeni Şafak
FBI Eski Direktörü James Comey
FBI Eski Direktörü James Comey

ABD Başkanı Donald Trump tarafından görevden alınan FBI eski Direktörü James B. Comey, ABD Senatosunda konuşmadan önce bazı açıklamalarda bulundu. Rusya soruşturması başta olmak üzere birçok konuda açıklamalarda bulunan Comey, Başkan Donald Trump’ın kendisinden ‘sadakat’ istediğini söyledi.

ABD medyasında yer alan haberlere göre, Donald Trump’ın göreve geldikten sonra birçok konuda FBI baskı yaptı.

Trump: Sadakate ihtiyacım var

FBI eski Başkanı Comey, Başkan Trump ile Beyaz Saray’da gerçekleştirdiği bir toplantıda Başkanın kendisine “Sadakate ihtiyacım var. Sadakat bekliyorum” dediği belirtildi. Comey’ın Perşembe günü Senato’ya vereceği ifade öncesi yazılı ifadesi ABD basınında yer aldı. New York Times gazetesi, Trump’ın Comey’den tam sadakat belirttiğini yazdı. Comey Trump’ın sadakat beklentisi için, “Sadece sessizce birbirimize baktık” diyor.

Trump Flynn soruşturmasını istemedi

Comey, Trump’ın istifa eden eski Ulusal Güvenlik Danışmanı Flynn’in istifasından birgün sonra Beyaz Saray’da gerçekleşen bir terörizm ile ilgili bir toplantının sonunda Trump’ın kendisi ile Flynn hakkında konuşmak istediğini söyledi.

Trump’ın Rusya ile bağlantıları olduğu iddia edilen Flynn için “İyi bir adam ve çok çalıştı” dediğini belirten Comey, Trump’ın Flynn’in yolunda gitmesine izin verilmesini ve soruşturma açılmasını istemediğini iddia ediyor. Comey, bu görüşme için “Başkan’ın Flynn ile ilgili herhangi bir soruşturma açmamızı istemediğini anladım” ifadelerini kullanıyor.

Comey, Başkan Trump’tan 30 Mart’ta bir çağrı aldığını söyledi. Comey,Trump’ın Rusya soruşturmasını ülke adına hareket etme kabiliyetini bozan bir bulut olarak nitelendirdiğini ve bu bulutu kaldırma çağrısı yaptığını söylüyor. Trump’ın bu çağrısını 11 Nisan’da tekrardan yenilediğini iddia etti.

Zamanlama dikkat çekti

Eski FBI Direktörünün bu açıklamalarının Trump’ın yeni FBI Başkanı olarak Wray’ın ismini açıklaması ile aynı güne denk gelmesi ise dikkat çekti. Comey’in açıklamalarının Trump’ın FBI Başkanının ismini açıklamasını gölgede bıraktığı belirtliyor.

ABD Senatosunda konuşacak

Bugün ABD Senatosu’nda Rusya soruşturması ile ilgili konuşması beklenen Comey’ın yapacağı açıklamaların Trump yönetimini zor durumda bırakabileceği iddia ediliyor. ABD’de Başkan Trump karşıtlarının dikkat kesildiği bugünkü oturumda Comey’in yapacağı açıklamaların Trump’ın görevden alınması ile ilgili iddialar için de zemin hazırlayabileceği belirtiliyor.

#ABD
#Donald Trump
#FBI eski Direktörü Comey
#ABD Senatosu
#Flynn
#Rusya soruşturması
7 yıl önce