|

Daha da güvenmem ABD'li diplomatlara

Suudi kralı ve prensleri Wikileaks belgelerinden ötürü ABD'ye çok kırgın. Prens Turki bin Faysal “Artık kimse ABD'li diplomatlarla samimiyetle konuşamayacak. Amerikan dürüstlüğü bitti” dedi

Dış Haberler
00:00 - 6/12/2010 Pazartesi
Güncelleme: 00:48 - 6/12/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Daha da güvenmem  ABD'li diplomatlara
Daha da güvenmem ABD'li diplomatlara

“İran'ı havadan vurmak yetmez, karadan girilsin. Guantanamo'daki Müslüman mahkumları Afganistan'a gönderip öldürtelim" şeklinde şok sözlerle Wikileaks belgelerinde yer alan Suudi devlet adamları kendileri hakkındaki iddialara sert tepki veriyor. Kral Abdullah'ın belgeleri önemsemediği iddia edilse de prenslerden gelen açıklamalar, geçici de olsa Suudi Arabistan ile ABD arasında soğuk rüzgarların estiği yönünde. Belgeleri yayınlayan gazetelerden biri olan Alman der Spiegel dergisine konuşan Suudi Prens Turki bin Faysal, "Artık insanlar ve devlet yetkilileri Amerikan diplomatlarıyla samimi bir şekilde konuşmayacak. ABD güvenilirliği bu belgelerin kurbanı oldu" şeklinde konuştu. Faysal aynı zamanda belgelerde iddia edildiği üzere İran'la olası bir savaş durumunda İsrail'e hava sahasını açacakları öngörüsünü de reddetti.


Suudi Arabistan teröristlerin bankamatiği

Wikileak belgelerinde ABD Dışişleri Bakanı Hillary Clinton Suudi Arabistan'la ilgili ilginç sözler sarfediyor. Aralık 2009 tarihli belgede Clinton "Suudi Arabistan, el-Kaide, Taliban ve Leşker-i Taibe gibi 'terör' örgütlerinin bankamatiği" ifadesini kullanıyor. Yazışmaya göre Hacılarla birlikte Suudi Arabistan'a büyük paralar götürülüyor ve Suudiler buna sesini çıkartmıyor. Clinton imzalı belgede Suudi yönetiminin bu konuda engelleyici olması için daha çok çalışılması geretiğini belirtiliyor.


13 yıl önce