|

Dalay Lama Berlin'de

Tibetlilerin ruhani lideri Dalay Lama: "Bu asır diyalog asrı olmalı" dedi.

Aa
00:00 - 19/05/2008 Pazartesi
Güncelleme: 20:50 - 19/05/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Dalay Lama Berlin'de
Dalay Lama Berlin'de

Tibetlilerin ruhani lideri Dalay Lama, 20. yüzyılda çok fazla kan aktığına işaret ederek, "Bu asır diyalog asrı olmalı" dedi.

Dalay Lama, bugün Almanya'nın başkenti Berlin'deki tarihi "Brandenburg Kapısı"nın (Brandenburger Tor) önünde Tibet ile dayanışma göstermek amacıyla düzenlenen bir mitinge katılarak bir konuşma yaptı. Dalay Lama, hiçbir sorunun şiddet yoluyla çözülmemesi gerektiğine vurgu yaparak, başkalarının da farklı çıkarlarının göz önünde bulundurulması gerektiğini, ancak bu sayede barışçı bir dünya kurulabileceğini söyledi. Tibetlilerin de barışçı bir politika izledikleri için dünyada bu kadar ilgi gördüklerini ifade eden Dalay Lama, tüm insanların günlük yaşamlarında şiddetsiz bir ortam için çaba harcaması gerektiğini kaydetti.

Eski Berlin duvarının da şiddet ile değil, barışçı bir hareket sayesinde yıkıldığına dikkat çeken Dalay Lama, bu mitingin de Çin devletine karşı bir eylem olarak görülmemesi gerektiğini, kendilerinin bölücülük yapmak istemediğini, sadece kültürel özerklik talep ettiklerini sözlerine ekledi.

Dalay Lama ayrıca herkesi, Çin ve Myanmar'daki doğal afetlerde hayatını kaybedenler ve yakınları için dua etmeye çağırdı. Mitinge katılan konuşmacılar da, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dışişleri Bakanı Frank-Walter Steinmeier'in Dalay Lama'yla görüşmemelerini eleştirerek, Alman hükümetinden Tibet konusunda Çin yönetimi karşısında kararlı bir tutum izlemesi talebinde bulundular. Mitinge yaklaşık 25 bin kişinin katıldığı bildirildi.


16 yıl önce