|

Demokrat Parti Kızılderi oylarını bekliyor

Cihan
00:00 - 3/06/2008 Salı
Güncelleme: 13:49 - 3/06/2008 Salı
Yeni Şafak
Demokrat Parti Kızılderi oylarını bekliyor
Demokrat Parti Kızılderi oylarını bekliyor

Demokrat Parti'de 1968 yılından beri en uzun önseçim maratonu bugün sona eriyor. Bugün Montana ve South Dakota eyaletinde yapılacak seçimlerle, 3 Ocak gününden beri devam eden mücadele nihayet bulacak.


Her iki eyalette de Kızılderililer, sonucu belirleyen seçmenler olacak. Amerikan siyasi tarihinde nadir görülen bir şekilde Kızılderili oyları ilk defa bu kadar belirleyici hale geldi. Barack Obama ve Hillary Clinton, Kızılderililerin yaşadığı rezervasyon bölgelerinde kampanya yaparak, destek alamaya çalışıyor. Montana eyaletinin en büyük kabilesi olan Crow kabilesi, Mayıs ayı başında Obama'yı evlat edinerek, kendisine "Awe Kooda Bilaxpak Kuuxshish" adını vermişti. Kabile reisi Carl Venne önceki gün de gazetecilere, "Kennedy'den beri hiçbir politikacı bize bu kadar ümit vermemişti" diyerek kabilelerinin fahri üyesi olan Obama'ya desteğini yeniledi. Kuzey Şayenlerinden Caufiled kabilesi ise Hillary Clinton'ı destekleme kararı aldı. Montana ve South Dakota eyaletleri ilk defa adaylık yarışında bu kadar dikkat çekici bir takvimde yer aldılar. Amerikan nüfusunun yüzde 1'ini oluşturan Kızılderililer, Montana'da nüfusun yüzde 6'sını oluşturuyor. South Dakota eyalet nüfusunun ise yüzde 9'u Kızılderili. Siyasi gözlemciler, Kızılderili oylarının Kasım seçiminde de hedef olacağına dikkat çekiyor. Obama ve Clinton'ın Kızılderililerden gördüğü ilgiye rağmen, ülkenin en büyük kabilesi olan Navajo yerlilerinin yaşadığı bölgeleri temsil eden John McCain de bu oyları kazanma konusunda iddialı. Tohnono kabilesi lideri Ofelia Rivas ise, "bir kadın adayın ya da bir siyah adayın kendilerini daha iyi anlayacağını" ifade ederek, "Bizi 500 yıldır hepsi bir örnek beyaz erkekler yönetiyor. Beyaz Saray'a Obama ya da Clinton ile yeni bir perspektif gelecek diye umuyoruz." dedi.





TOPLAM HALKOYUNDA LİDERLİK TARTIŞMASI

Hillary Clinton, pazar günü Puerto Rico seçimiyle elde ettiği zaferden sonra, toplam halkoyunda rakibi Barack Obama'nın önüne geçtiğini iddia etti. Demokrat Parti tarihinde, önseçimlerde bugüne kadar en fazla halkoyu kazanan aday olduğunu savunan Clinton, süper delegelerden halkın oyunda birinci olmuş aday yerine ikinci olmuş adayı seçmemelerini istedi. Ancak, siyasi analistler, Clinton'ın halk oyu hesabındaki bazı önemli eksikliklere dikkat çekiyor. Clinton hesabına, Obama'nın adının oy pusulasına yer almadığı Michigan eyaleti ile Florida eyaletini de dahil ediyor. Öte yandan caucus yöntemiyle önseçim yapılan ve Obama'nın kazandığı 4 eyalette halk oyu sayılmadığı için bu eyaletler de toplam halkoyu hesabına dahil edilemiyor. Bu eyaletlerin bazısında Obama farklı kazanmıştı.



OBAMA ADAYLIĞINI İLAN ETMEYE HAZIRLANIYOR

Hillary Clinton'ın Puerto Rico zaferine rağmen, Obama cephesinde adaylık ilanına çok yaklaşıldığı havası hakim. Puerto Rico'daki seçim sonucu ile ilgili değerlendirme yapmayan Obama, South Dakota'da son kez bir önseçim mitingi yaptıktan sonra programını genel seçim stratejisine göre ayarladı. Obama, bu amaçla bugün Minneapolis'te Eylül ayı başında Cumhuriyetçi Partinin kongresini toplayacağı salonda dev bir miting yapacak. Obama yarın sabah da başkent Washington DC'de, Amerika'nın en etkili Yahudi organizasyonu olarak bilinen Amerikan İsrail Kamu İlişkileri Komitesi'nin (AIPAC) karşısına çıkacak. Öte yandan bazı önde gelen Clinton destekçileri de Obama'nın adaylığa artık çok yakın olduğunu ifade etmeye başladılar. Bu konuda en çarpıcı açıklama, Hillary Clinton'ın kampanyasının ulusal komite eş başkanı olan Iowa eski valisi Tom Vilsack'tan geldi. "Artık açık ki Senatör Obama adaylığı kazanacak" diye konuşan Vilsack, "Senatör Clinton'ın da bu gerçeği görmesi ve Obama'nın yanında yer alması gerekiyor" dedi. Siyasi analistler, Barack Obama'nın bugün ya da yarın, adaylık için gerekli 2 bin 218 delege oyuna ulaşmasını bekliyor. Önseçimde tarafsız kalan Demokrat Parti California Başkanı Art Torres, "Herkes Senatör Clinton'ın mücadelesine saygı duyuyor. Eğer onun durumunda Senatör Obama olsaydı aynı tavrı ona da gösterecektik. Ancak artık, konu parti ve ülke meselesidir. Bu seçimin parmaklarımızın arasından uçup gitmesine izin veremeyiz" şeklindeki sözleriyle, bugün ya da yarın Obama'nın yanında yer alacaklarının mesajını verdi.

16 yıl önce