|

Depremde nükleer şüphe

SİPARİŞ DEPREMLERMarmara depreminden sonra depremlerle nükleer denemeler arasındaki ilişki üzerine tartışmalar alevlendi. "Deprem-Nükleer Test Çalışmaları" adlı makalenin yazarı Karen Nakamura, "Nükleer patlama, uzaktaki potansiyel bir depremi harekete geçirebilir ve deprem dalgaları istenilen yerlere yönlendirilebilir" diyor. İNANILMAZ İSTATİSTİKLERAraştırmalar 1950-88 arasında yıllık deprem sayısında ciddi artışlar olduğunu ortaya koyuyor. Bu depremlerden 32'si ciddi ölümler içeriyor. 20 depremin tarihinin nükleer testlerden 5 gün sonra meydana gelmesi dikkat çekiyor. 12'si ilk 24 saat içinde ve yaklaşık 20'sinde ölü oranı 500 bin civarında gerçekleşti

.
00:00 - 2/09/1999 Perşembe
Güncelleme: 13:12 - 10/12/2013 Salı
Yeni Şafak
Depremde nükleer şüphe
Depremde nükleer şüphe
Nasuhi GÜNGÖR

Ankara- Birbiri ardına gelen depremler Türkiye gündemini sarsmaya devam ederken, depremlerin ortaya çıkış nedenleriyle ilgili tartışmalar sürüyor. Dünyanın çeşitli bölgelerinde gerçekleştirilen nükleer denemelerin, patlama merkezinden uzaktaki bir potansiyel depremi harekete geçirdiği iddia ediliyor. Uzmanlar, büyük nükleer denemelerin hemen ardından ortaya çıkan depremlerin kuşkuya yer bırakmayacak ölçüde nükleer patlamaların etkisiyle ortaya çıktığını belirtiyor.

"Sipariş depremler"

1996 yılında Kaliforniya'da The Coastal Post gazetesinde, "Deprem-Nükleer Test Çalışmaları" makalesini yayınlayan Karen Nakamura, Mercury Projesi ve Vulcan Projesi olarak adlandırılan çalışmaların ortak tezini şöyle özetliyor: "Nükleer patlama, patlama merkezinden uzaktaki potansiyel bir depremi harekete geçirebilir. Ve oluşacak depremin tahribatı nükleer patlamanın kendi tahribatından daha fazla olabilir. Depremi harekete geçirecek olan bu dalgalar istenilen yöne yönlendirilebilir." Nakamura makalesinde, bu şekilde "depremlerin adeta sipariş edildiği"ne dikkat çekerek "Kimileri olaya bilim kurgu gibi baksa da bizim bulgularımız nükleer denemelerin depreme sebep olduğunu doğrulamakta" ifadelerine yer veriyor.

İnanılmaz örnekler

Nakamura'nın yazısında daha sonra bu konudaki çarpıcı örnekler anlatılıyor: "Geçtiğimiz yıllardaki depremler ve öncesinde yapılan nükleer denemelere baktığımızda çok çarpıcı gerçeklerle karşılaşmaktayız. Aralık 1988'de yaklaşık 50 bin kişinin öldüğü Ermenistan depreminden kısa bir süre önce Sovyet bilim adamları yakında bölgede büyük bir sarsıntı beklediklerini duyurmuşlardı. Depremden 3 gün önce 4 Aralık'ta Sovyetler Artik kıyılarında bulunan Novaya Zemyla Nükleer Test Merkezi'nde bir yer altı denemesi yaptıklarını duyurmuşlardı. 1970 de Peru' da 68,000 kişinin ölümüne sebep olan depremin 4-5 gün öncesinde nükleer testler yapılmıştı." Karen Nakumura, bu ürkütücü gelişmelerin dünyada yeterince tartışılamamasını ise "Maalesef Büyük medya kuruluşları, buna ABD, İngiltere ve Kanada da dahil, bu gerçeği hep halktan saklamaktalar" dedi.


25 yıl önce