|

''Dima Yakovlev'' ile cevap vermeliydik

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov:''Rusya'nın, ''Magnitsky'' kanununa ''Dima Yakovlev'' kanunuyla cevap vermesi gerekiyordu" dedi.

Aa
00:00 - 10/02/2013 Pazar
Güncelleme: 23:14 - 10/02/2013 Pazar
Yeni Şafak
 ''Dima Yakovlev'' ile cevap vermeliydik
''Dima Yakovlev'' ile cevap vermeliydik

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, ABD'nin kabul ettiği ''Magnitsky'' kanununa karşılık ''Dima Yakovlev'' kanunu ile cevap verilmesinin gerekli olduğunu kaydetti.

Rusya'da yayınlanan bir televizyon programına katılan Lavrov, Rus çocukları evlat edinen ülkeler arasında sadece ABD'den çocuklara ilişkin rahatsız edici haberlerin geldiğini söyledi. Özellikle çocuklar olmak üzere her bir hayatın değerli olduğunu vurgulayan Lavrov, evlat edinilen 60 bin çocuktan 19'unun hayatını kaybettiğini belirtti.

Rus Dışişleri Bakanı, ölen çocukların sayısının 19 olduğunu ancak basına yansıyan ve evlat edindikleri küçük çocuklara şiddet uygulayan Amerikan ailelerin daha fazla olduğunu kaydetti.

Rusya'nın ''Magnitsky'' kanununa ''Dima Yakovlev'' kanunuyla cevap vermesini gerekli gördüğünü ve yapılanların doğruluğundan kuşku duymadığını belirten Lavrov, ABD vatandaşlarına Rus çocuklarını evlat edinilmesini engelleyen yasayı teklif edenleri anlayışla karşıladığını ifade etti.

Lavrov, Florida eyaletinde evlat edinilen ve gördüğü şiddet nedeniyle ebeveynlerinin hakları iptal edilen Maksim Babayev'e Rusya olarak ulaşmaya çalıştıklarını, ancak anlaşmaya rağmen ABD hükumetinin anlaşma yükümlülüklerini yerine yetirmeyerek Rusya hükumetinin Babayev'e ulaşmasına izin vermediğini de aktardı.

Rus Dışişleri Bakanı Lavrov, Vietnam'ın yaptığı gibi, ABD ile benzer anlaşmalara imza atan ülkelerin son zamanlarda bu anlaşmaları iptal etmelerinin tesadüfi olmadığını vurguladı.

ABD'nin Magnitsky Yasası 

Hermitage Capital Management Fonu avukatlarından Sergey Magnitsky'ın, 2009'da Rusya'da gözaltındayken hayatını kaybetmesinin ardından, ABD ve Avrupa ülkeleri, Rusya'nın gözaltı süresince gerekli önlemleri almadığını savunarak, sorumlu bürokratların cezalandırılmasını istemişti.

Bu kapsamda geçen haftalarda ABD'de kabul edilen Magnitsky Yasası, insan hakları ihlallerinde bulunduğu belirtilen Rus bürokratların ABD'ye girişinin engellenmesi de dahil bir dizi yaptırımların hayata geçirilmesini öngörüyor.

Rusya'nın Dima Yakovlev Yasası

Rusya'nın kabul ettiği söz konusu yasa, ABD'de bir aileye evlatlık verildikten sonra, babasının ihmalkarlığı sonucu 18 aylıkken hayatını kaybeden Rus Dima Yakovlev'in adıyla anılıyor ve Rus çocuklarının ABD vatandaşlarına evlat verilmesini yasaklıyor. ABD'de 2008'de meydana gelen olayda, kendisini evlat edinen babası tarafından araç içinde bırakılan Yakovlev, saatlerce yakıcı güneş altında kalması sonucu hayatını kaybetmiş, yargılanan babası ise kasıtsız adam öldürmekten suçlu bulunmuştu.

Rus milletvekilleri, Rus çocuklarının Amerikalı ailelere evlatlık verilmesinin yasaklanmasının çocukları koruyacağını ve kimsesiz çocukların Rusya içinde evlat edinilmesini teşvik edeceğini savunuyordu.

Dima Yakovlev Yasası, ABD'nin Magnitsky Yasası'na yanıt niteliği taşıyor.


11 yıl önce