|

'Diplomatik felaket'

Şaron'un Ankara'ya gitmesinin hata olduğunu belirten İsrail'in eski Türkiye Maslahatgüzarı Liel, ziyareti diplomatik felaket olarak niteledi.

z
00:00 - 10/08/2001 Cuma
Güncelleme: 14:52 - 29/05/2014 Perşembe
Yeni Şafak
'Diplomatik felaket'
'Diplomatik felaket'

İsrail Dışişleri Bakanlığı eski Genel Direktörü ve İsrail'in Türkiye Maslahatgüzarı Alon Liel, İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un Ankara ziyaretini '"bir hata"' olarak değerlendirdi.

Liel, "İsrail ile Müslüman dünyasındaki ilişkilerin bu kadar hassas olduğu bir dönemde Şaron'un Türkiye'yi ziyaret etmesi gereksiz ve bardağı taşıran damlaydı. Bu ziyaretle birlikte Türkiye'ye taşıyabileceğinden fazla yük yükledik" dedi. Türkiye'nin, İsrail ile Müslüman dünyasının işbirliği yapabileceğinin, birbirini sevip sayabileceğinin tek ve başarılı bir göstergesi olduğunu vurgulayan Liel, Ankara'yı dinlemesi gerektiğini söyledi. Liel, İsrail-Türkiye ilişkilerinin önce Arap ülkeleri ile Türk halkının bir kesiminde sert eleştirilere yol açtığını, ancak Ankara'nın kesin tavrının Arap dünyasını susturmayı başardığını savunarak, Şaron'un ziyaretinin bu sukuneti bozduğunu öne sürdü. Liel sözlerini şöyle sürdürdü;

"Müzakerelerin yenilenmesi gerektiği uyarısı bizim iyi dostumuzdan geldi. Türkiye'nin uyarıları İsrail için bölgedeki ülkelerle Avrupa'dan çok daha fazla önem taşımalı. Türkiye'ye, İsrail ile iyi ilişkileri nedeniyle Arap dünyasından ve ülke içinden gelen eleştiriler konusunda yardım etmeliyiz. İsrail-Türkiye ilişkileri, Ankara'nın, İsrail'in Filistin devletini tanımaya hazır olduğu ve barış istediğine inandığı için derinleşti. Türkiye'nin bu inancını kaybetmesi, İsrail'in bir dostunu kaybetmesi olur. "


23 yıl önce