|

Doğu Timor liderine suikast

Doğu Timor Devlet Başkanı Jose Ramos-Horta'nın, sabah saatlerinde Dili'deki evinde silahlı kişilerce yaralandığı bildirildi.

İha
00:00 - 11/02/2008 Pazartesi
Güncelleme: 11:03 - 11/02/2008 Pazartesi
Yeni Şafak
Doğu Timor liderine suikast
Doğu Timor liderine suikast

Ordu sözcüsü, saldırının ardından çıkan çatışmada, 2006 yılında ülke genelinde isyan hareketi başlatan ve hakkında tutuklama kararı olan eski Binbaşı Afredo Reinado'nun öldürüldüğünü söyledi.

Sözcü, Ramos-Horta'nın sağlık durumu hakkında net bilgi sahibi olmadığını belirterek, olayda bir korumanın hayatını kaybettiğini bildirdi. Başkentten gelen haberlerde ise, Dili'deki bir askeri hastaneye kaldırılan Devlet Başkanı'nın karnından yaralandığı ileri sürüldü. Güvenlik kaynakları da, iki araç içindeki silahlı saldırganların Ramos-Horta'nın evine ateş açtığını bildirdi.

Başkent Dili'deki Uluslararası İstikrar Gücü'nde görevli Avustralyalı subaylar ise, Ramos-Horta'nın oturduğu evin yeterince iyi korunmadığını, bu nedenle saldırganların konutun bulunduğu alana girebildiğini ifade etti.

2006'da haftalar süren kanlı isyan hareketinin ardından tutuklanan Reinado, daha sonra konduğu cezaevinden kaçmayı başarmıştı.

Saldırıya uğrayan Ramos-Horta, Endonezya işgaline karşı gösterdiği pasif direnişin ardından Doğu Timorlu Piskopos Carlos Belo ile birlikte 1996'da Nobel Barış Ödülü'nü paylaşmıştı.

16 yıl önce