|

Dört kadın aynı anda yörüngede (Galeri)

Aa
00:00 - 5/04/2010 Pazartesi
Güncelleme: 15:52 - 5/04/2010 Pazartesi
Yeni Şafak
Dört kadın aynı anda yörüngede (Galeri)
Dört kadın aynı anda yörüngede (Galeri)

Uluslararası Uzay İstasyonu'na (UUİ) gitmek üzere 3'ü kadın 7 astronot taşıyan Amerikan uzay mekiği Discovery, Florida'dan fırlatıldıktan 8,5 dakika sonra yörüngeye ulaştı.



Amerikan uzay kurumu NASA'nın belirttiğine göre, yörüngeye ulaşmadan kısa süre önce dış yakıt tankı mekikten ayrılarak, parçalanacağı atmosfere yeniden girdi.

TSİ 13.21'de fırlatılan Discovery'yi uzaya tırmanışının ilk iki dakikasında itişin yüzde 80'ini sağlayan iki dev füze de öngörüldüğü üzere mekikten ayrılarak Atlas Okyanusu'na düştü.

Mekik, kendini taşıyan füzelerle yörüngeye ulaşmak için sesin 5 katı süratle saatte 26 bin km hızla ilerlerken, yörüngeye yaklaştıkça üç motoru çok düşük sıcaklıklarda çalışan hidrojen ve sıvı oksijen yakıtını da tüketti.

Dünya'dan 225 km uzaklıktaki yörüngeye ulaşan Discovery, 343 km irtifada bulunan UUİ'ye Çarşamba kenetlenmek üzere yolculuğunu sürdürecek.


4 KADIN ASTRONOT YÖRÜNGEDE GÖREV YAPIYOR

Discovery'nin 7 kişilik mürettebatının 3'ü kadın. Bunlardan biri 39 yaşındaki Japon astronot Naoko Yamazaki, diğer ikisi 34 yaşındaki Amerikalı eski lise fen öğretmeni Dottie Metcalf-Lindenburger ve iki kez uzaya çıkmış olan 43 yaşındaki Amerikalı havacılık ve uzay mühendisi Stephanie Wilson.

Rus uzay aracı Soyuz, dün biri kadın olmak üzere 3 astronotu UUİ'ye getirdi. Soyuz'da Amerikalı kadın Tracy Caldwell Dyson ve iki Rus kozmonotu bulunuyor.

Böylece, Discovery öngörüldüğü gibi çarşamba günü istasyona kenetlenince, uzayda ilk kez aynı anda 4 kadın astronot yörüngede görev yapıyor.

Valentina Tereşkova adlı ilk kadın kozmonot, 1963 yılında Sovyetler Birliği tarafından uzaya gönderildi.

1983 yılında Sally Ride uzaya giden ilk Amerikalı kadın unvanını kazanmış ve 2005 yılında Amerikalı Eileen Collins de uzay mekiğini kullanan ve kaptan pilotluğunu üstlenen ilk kadın olmuştu.

Diğer bir kadın astonot ise, 1996 yılında Mir uzay istasyonuna ve 2001'de UUİ'ye uçmuş olan Fransız astronot Claudie Haignere. Haignere, Cumhurbaşkanı Jacques Chirac zamanında ülkesinin "Araştırma ve Yeni Teknoloji Bakanıydı."

Haignere, Mir'le kenetlendiğinde, Rus kozmonotlarıyla, gelecek zamanlarda çok uzun uzay yolculukları bakımından insan üremesi üzerine son derece yaşamsal deneylerde bulundu.           

Bugüne kadar 460 erkek astronota karşı 52 kadın astronot yörüngede görev yaptı.

Uzaya çıkan kadın astronotların sayısındaki artışa rağmen, uzay mekikleri ve UUİ'de görev alan erkek astronot sayısı kadın astronot sayısının iki mislinden fazla.



DISCOVERY'NİN UUİ'YE TAŞIDIKLARI

Florida'dan fırlatılan Amerikan uzay mekiği Discovery, Uluslararası Uzay İstasyonuna (UUİ) 17 tonluk ikmal malzemesiyle İtalya yapımı modül "Leonardo"yu götürüyor.

Discovery mekiğinin UUİ'ye taşıyacakları arasında, istasyondaki laboratuvarlar için bilimsel raflarla dolu, çok amaçlı lojistik modül bulunuyor. Mekik mürettebatının yapması öngörülen üç uzay yürüyüşü sırasında, amonyak tankı değiştirilecek ve istasyonun çatısında onarım yapılacak.

Bu yıl ikinci olacak bu uçuştan sonra yapılması öngörülen 3 uçuşla 1981'den bu yana hizmette olan mekik filosu emekliye ayrılacak. Son sefer UUİ'ye yine Discovery ile yapılacak.

Discovery ve mürettebatı 13 gün sürecek seyahat sırasında UUİ sakinleri için 3 ton ağırlığında ikmal malzemesi ile aralarında ilave yatakların da bulunduğu malzeme ve teçhizat götürüyor. UUİ'ye götürülecek malzemeler arasında tıp, biyoloji, kimya, fizik ve ekoloji alanlarında bilimsel deneyler yapmakta kullanılacak 7 platform da bulunuyor.

Uzay mekiği, yerçekimsiz ortamda yürütülen deneylerde kullanılan kan, idrar, salya, bitki ve mikrop numunelerini saklamaya yarayacak ilave soğutucunun yanı sıra kas gücünü ölçmeye yarayan yeni egzersiz cihazı da götürüyor.

Yörüngedeki UUİ'nin inşaatının aşağı yukarı tamamlanmasının ardından NASA, değişecek teçhizat ile uzay boşluğu ve yerçekimsiz ortamda deneyler yapılmasına yönelik araç-gereçler gönderiyor.

2020 sonuna dek kullanılması düşünülen UUİ'ye gidecek ekipten iki astronottan her biri, 6,5 saat sürecek 3 uzay yürüyüşü yapacak. Bunlardan ilkinde, UUİ'nin soğutulmasında kullanılan boş amonyak tankı dolusuyla değiştirilecek. 

Discovery, ilk seferin yapıldığı 1981'den beri 131. seferini yapıyor. Mekik, 17 tonluk ikmal malzemesinin yanı sıra kargo gövdesine yerleştirilen Leonardo modülünü ve Kanada yapımı "Dextre" robotu ile havacılığın temel aletlerinden yenilenmiş denge aygıtı jiroskopu götürüyor.

Japon uzay kurumu JAXA'dan iki astronot UUİ-Discovery kenetlenmesinde buluşmuş olacak: Discovery mürettebatından kadın astronot Naoko Yamazaki ile UUİ'nin 6 kişilik mürettebatından Soiçi Noguçi, yörüngede ilk kez buluşan iki Japon astronotu olacak.

Mekik tarihi, yörüngede eylülde yine Discovery'nin son yük taşımasıyla son bulacak.

UUİ'nin yapımına, başta Rusya ve ABD olmak üzere Kanada, Brezilya, Japonya, Avrupa Uzay Kurumu (ESA) katkı sağlıyor.

ESA, UUİ'ye gönderilecek insansız üçüncü ikmal aracına İtalyan fizikçi Edoardo Amaldi'nin (1908-1989) isminin verileceğini açıklamıştı.

Alman astronom Johannes Kepler'in (1571-1630) adını taşıyan ve kasımda UUİ'ye gönderilmesi planlanan UUİ aracı da, şu anda Almanya'nın Bremen kentindeki EADS Astrium tesisinde deneniyor.

Jules Verne isimli insansız ilk ikmal aracı, 2008'de UUİ'ye 5 aydan fazla kenetli kalmış ve sonra atmosfere girişinde parçalanmıştı.

130 milyar dolara kadar maliyeti bulunan UUİ bitirildiğinde, gece çıplak gözle Ay'dan sonra gökte görülebilecek en parlak nesne olacak.    

14 yıl önce