|

Ebedi değilim buna üzgünüm

AB'ye tam üye olmaya çalışan Türkiye'yi adeta ölümcül bir tehlike olarak gören aşırı sağcı Le Pen, siyaseti bırakacağını açıkladı. 2012 cumhurbaşkanı seçimlerinde yer almayacağını söyleyen Le Pen, "Ebedi değilim ve buna üzgünüm" dedi. Fransız lider, imtiyazlı ortaklık fikrinin en şiddetli savunucusu

00:00 - 9/09/2009 Çarşamba
Güncelleme: 04:21 - 9/09/2009 Çarşamba
Yeni Şafak
Ebedi değilim  buna üzgünüm
Ebedi değilim buna üzgünüm

Türkiye'yi adeta ölümcül bir tehlike olarak gören ve ırkçı açıklamalarıyla tanınan Fransa'nın sağcı lideri Jean-Marie Le Pen, sonunda siyaset sahnesinden çekiliyor. Irkçı tutumlarıyla tanınan Fransa'nın siyaset arenasının en eski isimlerinden Ulusal Cephe Partisi lideri Le Pen, siyaseti bırakacağını açıkladı. France-2 radyo kanalına konuşan Le Pen, "2012 yılındaki cumhurbaşkanı seçimlerinde de büyük bir ihti- malle aday olmayacağını" söyledi. Jean-Marie Le Pen, "Yerimi gençlere bırakmak oldukça makul. Bu, 2010'da ya da 2011'de olacak. Ebedi değilim ve buna üzgünüm" dedi.


KONGREYE KADAR GÖREVDE

2012'deki seçimler için yeni bir başvuruda bulunup bulunmayacağının sorulması üzerine Le Pen, "Muhtemelen hayır" yanıtını verdi. Parti üyelerinin aday tercihleri olacağını belirten Fransız lider, bunları söylerken kızı Marine ya da parti başkan yardımcısı Bruno Gollnisch'in ismini referans göstermedi. Ulusal Cephe Partisi lideri, 2011'de ger- çekleşecek parti kongresine kadar görevinin başında kalacak. Fakat bu tarihin de değişmesi mümkün.


1974'TEN BU YANA ADAY

Yabancı düşmanlığıyla tanınan 81 yaşındaki Le Pen, 1974, 1995, 2002 ve 2007 yıllarındaki cumhurbaşkanı seçimlerinde aday olmuştu. Le Pen, 2002 seçiminin ilk turunda büyük sürpriz yaparak, Jacques Chirac'ın ardından yarışı 2. sırada tamamlamış ve sonucun ardından sosyalist eski başbakan Lionel Jospin siyaseti bırakmak zorunda kalmıştı. DIŞ HABERLER


KARNESİ KARANLIK

Le Pen, 2007'de Türkiye'nin AB üyeliğine karşı ulusal bir imza kampanyası başlattı. 2005'te Atina'yı, Ankara'ya desteğinden ötürü eleştirerek, "Türkiye, AB üyeliği ile ordusuna ihtiyaç duymadan her yere yerleşebilir" dedi. “Türkiye, ne coğrafya, ne tarih, ne kültür olarak Avrupalı” diyen Le Pen, Türkiye'nin AB'de yer almasını, futbol maçına voleybol oyuncularının katılmasına benzeterek büyük tepki çekti.


15 yıl önce