|

Ecevit'e 5+5'i sordu

HİNDİSTAN Cumhurbaşkanı Narayanan Ecevit'e Anayasa değişikliğinin neden geçmediğini sordu. Ecevit ise, "Geçmedi ama ben kötümser değilim" dedi. YENİ DELHİ'NİN Kıbrıs politikasının değişmesini isteyen Ecevit, Pakistan'ın Keşmir sorununun çözümü için diyalog başlatılması mesajını Narayanan'a iletti.

.
00:00 - 1/04/2000 Cumartesi
Güncelleme: 10:46 - 15/01/2014 Çarşamba
Yeni Şafak
Ecevit'e 5+5'i sordu
Ecevit'e 5+5'i sordu

YENİ DELHİ- Başbakan Bülent Ecevit'in Hindistan Cumhurbaşkanı Narayanan ile yaptığı görüşmede Türk-Yunan ilişkileri, Kıbrıs konusu, Avrasyalaşma süreci, Türkiye-AB ilişkileri ile Hindistan ve Türkiye arasındaki ilişkiler görüşüldü. Görüşmede Ecevit ile Narayanan arasında şu diyalog yaşandı:

Ecevit:
Avrasyalaşma sürecinde Türkiye ile Hindistan'ın çok önemli bir yeri var. İki ülke arasında birçok anlaşma yapılabilir. Hindistan ile Türkiye arasındaki işbirliği ile Doğu ile Batının birleşebileceği gösterilebilir. İki ülke arasındaki işbirliği anlaşmaları geliştikçe, ilişkiler daha ileri düzeye varacaktır.
Narayanan:
Kazakistan'da bizim işadamlarımız petrol arama işi aldılar. Bunu birlikte yapabiliriz. Bakü-Ceyhan Petrol Boru hattı ne durumda?
Ecevit:
Sonuçlanma aşamasına geldi. Bu projenin bitmesiyle Türkiye ile Hindistan arasındaki ilişkiler daha iyi bir düzeye gelecektir.
Narayanan:
Türkiye'de sizin Başbakan olmanız bizim için de büyük bir şanstır.

Pakistan'ın diyalog mesajını iletti

Ecevit:
Pakistan yönetimi sizden Keşmir sorununun çözümü için diyalog başlatılmasını ve konunun barış yoluyla çözümlenmesini istiyor. Bunu size değişik kanallarla da iletmişlerdir.
Narayanan:
Bizim için önemli olan Keşmir'deki terörist hareketlerin durmasıdır. Bunun somut hale getirilmesi lazım. Şimdi kuvvet kullanılmaması konusunda somut adımlar bekliyoruz.
Ecevit:
Pakistanlılar sizin silahlanmanızdan dolayı endişe duyuyorlar.
Narayanan:
Bu yılki bütçede silahlanmaya ayrılan para konusunda çok az bir artış var. Pakistanlıların dediği gibi değil.

Ecevit: Yunanistan ile ilişkiler konusunda bilgi vereyim. Şimdi yeni bir iklim doğuyor gibi. Ancak ana konulara henüz girilmedi. Biz hiçbir zaman Türk-Yunan ilişkilerini iç politika malzemesi yapmadık. Yunanistan'daki seçimlerden sonra iki ülke arasında somut adımlar atılacaktır. Kıbrıs'ta bir çözüm bulunacaksa yadsınamayacak gerçeklerin görülmesi gerekir. Bu gerçek, Ada'da iki devletin varlığıdır. Bunu bir diplomatik tanıma anlamında değil, gerçeklerin kabul edilmesi anlamında söylüyorum.

Narayanan:
Sözlerinizden yavaş yavaş birçok ülkenin KKTC'yi dolaylı bir şekilde tanımaya çalıştığını çıkarıyorum.

Ecevit'e Anayasa değişikliğini sordu

Ecevit:
Kıbrıs'taki üniversitelerde Avrupa'dan gelen birçok öğretim üyesi görev yapıyor. Kıbrıs'taki okullardan alınan diplomalar birçok ülkede tanınıyor. Hindistan ile KKTC arasında eğitim alanında temas yapılması faydalı olur. Sizin uzlaşı kültürünüzden bizler de birşeyler öğreniyoruz. Sizin hükümetiniz 22 partili bir koalisyondan oluşuyor. Biz de üç parti ile ahenk ve uyum içinde yürüyoruz.
Narayanan:
Ama galiba son Anayasa değişikliği parlamentodan geçmemiş.
Ecevit:
Geçmedi ama ben kötümser değilim. Türkler'in kalbinde Türkiye'de büyükelçilik görevinde bulunmanız dolayısıyla büyük bir yeriniz var.
Narayanan:
Sizin AB ile ilişkilerinizi takip ediyoruz. En yakın zamanda AB ile ilişkilerinizi geliştirerek, üye olursunuz.
Ecevit:
Evet ilişkileri geliştirmeye çalışıyoruz.

24 yıl önce