|

Endonezya'da selin bilonçosu ağır

Cakarta'da Perşembe günü başlayan ve günlerdir süren yağışlar nedeniyle yaşanan sel felaketinde ölü sayısı 29'a yükselirken, 340 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.

İha
00:00 - 5/02/2007 Pazartesi
Güncelleme: 14:32 - 5/02/2007 Pazartesi
Yeni Şafak
Endonezya'da selin bilonçosu ağır
Endonezya'da selin bilonçosu ağır

Endonezya'nın başkenti Cakarta'da Perşembe günü başlayan ve günlerdir süren yağışlar nedeniyle yaşanan sel felaketinde ölü sayısı 29'a yükselirken, 340 bin kişi de evlerini terk etmek zorunda kaldı.


Cakarta Doğal Afetler Bilgi Merkezi'nden Enver Arifin, başkentin yüzde 75'ini sel sularının bastığını belirterek, çamurlu suların gelecek günlerde daha da yükselebileceğine dair yapılan uyarılara rağmen bazı Endonezyalıların evlerini hala terk etmediğini bildirdi.


Hükümet yetkilileri, sel felaketinden en çok etkilenen bölgelerde halka botlarla sağlık ekipleri göndererek, temiz içme suyunun bulunamaması nedeniyle oluşabilecek hastalıkları önlemeye çalışıyor.


Sağlık Bakanlığı kriz merkezinden doktor Rustam Pakaya, evlerini terk etmek zorunda kalan yaklaşık 340 bin kişinin yakınlarının yanında veya camilere sığındıklarını ifade ederek, "İshal, dizanteri gibi hastalıkların baş göstermesinden korkuyoruz. İnsanlar kirli su içmemeli" diye konuştu.

Sağanak yağışlar binlerce evi, okulu ve hastaneyi kullanılamaz hale getirirken, birçok bölgede elektrik ve suyun kesildiği bildiriliyor.

Sağanak yağışlar Endonezya'da her yıl toprak kaymaları ve sele neden oluyor. Cakarta'da nehir kenarlarındaki yerleşim birimlerinde yaşayan insanlar ise tüm bu felaketlere rağmen "başka bir yerde yaşayamayacakları" gerekçesiyle bu bölgelerden taşınmayı reddediyor.

Öte yandan Endonezya Meteoroloji Merkezi, yağışların iki hafta daha devam edeceğini tahmin ediyor.


17 yıl önce