|

Endonezya'daki Müslüman ve Budist toplumundan İsrail'e tepki

Endonezya'nın önde gelen Müslüman ve Budist toplumunun kanaat önderleri İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ihlallerine tepki gösterdi.

Yeni Şafak
13:42 - 1/08/2017 Salı
Güncelleme: 13:51 - 1/08/2017 Salı
AA
Arşiv
Arşiv

Endonezya'nın Müslüman sivil toplum kuruluşlarından Muhammadiyah Cemaatinin Merkez Yürütme Başkanı Dadang Kahmad açıklamada, İsrail’in Mescid-i Aksa’daki ihlallerinin kabul edilemez olduğunu belirterek, "Uygulanan tutumu Muhammadiyah olarak sert bir şekilde kınıyoruz." ifadelerini kullandı.

Mescid-i Aksa’ya ibadetini yapmak isteyen herkes rahatça girebilmeli.

Kahmad, "İsrail askerlerinin Filistin halkına gerçekleştirdiği müdaheleler sonucu yaralanan ve ölenler oldu. İsrail’in bu durumunu yakından takip ediyoruz. Burada insan hakları ihlali söz konusudur." dedi.

Olayların Endonezya’da yakından takip edildiğini ifade eden Kahmad, "En son İsrail askerleri Mescid-i Aksa’da kurulan dedektörleri kaldırmıştı. İsrail’in tutumundan vazgeçmesi için tüm İslami hareketlerin daha aktif rol alması gerekiyor." diye konuştu.


Nahdlatul Ulema Başkanı Aizzudin Abdurrahman da İsrail’in takındığı tavra sert tepki göstererek şunları söyledi:

"İsrail’in Mescid’i Aksa’da yaptığı ihlalleri kınıyoruz. Bu tutum kesinlikle insan haklarını ihlale giriyor. Dinler için sembol olan Mescid-i Aksa’da her dinden insanlar gibi Müslümanların da rahatça ibadetlerini yerine getirme özgürlükleri bulunuyor. Bu özgürlük İsrail tarafından engellenemez."

Abdurrahman, bu tür olayların tekrar yaşanmaması gerektiğini vurguladı.

"Mescid-i Aksa’da olanlar insanlık bakımından kesinlikle kabul edilemez’"

Endonezya'da faaliyet gösteren ve merkezi Japonya'da bulunan Budist sivil toplum kuruluşu Nichiren Shoshu Derneğinin Başkanı Suhadi Sendjaja, Mescid-i Aksa’da Müslümanların İsrail'den gördüğü muamelenin insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

Sendjaja, "Mescid-i Aksa’da olanlar hem insanlık hem de ibadet özgürlüğü bakımından kesinlikle kabul edilemez. Tüm insanlar kendi ibadet özgürlüğüne sahip olmalı ve bu engellenmemelidir. Yapılan uygulama küçük bir mesele gibi algılanmamalı. Bu tür olaylar gerilimi artırarak meselelerin büyümesini hızlandırır." dedi.

İnsan haklarının ihlal edildiğini vurgulayan Sendjaja, "Her insanın hür iradesi vardır. Bu irade zorlamalarla insanın elinden alınamaz. Biz Budistler olarak, tüm dini gruplarla insanlığın birleşmesi, hoşgörünün gelişmesi ve İsrail’in yaptığı gibi gerilimlerin tekrar yaşanmaması iş birliği yapmaya her zaman hazır olacağız." ifadelerini kullandı.

#dini önderler
#Endonezya
#İsrail tepki
#Muhammadiyah
#Nahdlatul Ulema
7 yıl önce