|

Fildişi Kıyısı'nda iç savaş riski var

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Fildişi Kıyısı'nda ciddi bir "iç savaş riskine" karşı uyardı.

Aa
00:00 - 22/12/2010 Çarşamba
Güncelleme: 14:01 - 22/12/2010 Çarşamba
Yeni Şafak
Fildişi Kıyısı'nda iç savaş riski var
Fildişi Kıyısı'nda iç savaş riski var

Ban, Fildişi Kıyısı'ndaki tartışmalı seçimin ardından başkanlığını ilan eden Laurent Gbagbo'nun, rakibi Alassane Ouattara'nın çalışmalarını yürüttüğü otel çevresinde kurduğu baskıyı kaldırmaması durumunda, BM Barış Gücü askerlerinin çok zor bir durumla karşı karşıya kalacağına da dikkati çekti. 

BM ve diğer dünya liderleri, Ouattara'yı geçen ayın tartışmalı devlet başkanlığı seçiminin galibi olarak tanıyor. Mevcut Devlet Başkanı Gbagbo, yenilgiyi ve başkanlık koltuğunu bırakmayı reddediyor ve rakibinin bulunduğu Golf otelinin etrafı, Gbagbo taraftarlarınca kuşatılmış durumda bulunuyor. 

BM, bina içindekilerin gerekli su, yiyecek ve ilaç yardımını alamadıklarını belirtiyor. Ban, bu tutuma hoşgörü gösterilemeyeceğini ifade etti. 

Gbagbo, hafta sonunda, BM barış gücü askerlerinin ülkeyi terk etmesini de talep etti ancak BM bunu reddetti ve barış gücünün süresini hazirana kadar uzattı. BM barış gücüne mensup yüzlerce asker, Outtara'nın bulunduğu oteli, Gbagbo taraftarlarına karşı koruyor. 

Laurent Gbagbo, salı günü yaptığı bir konuşmada, "uluslararası toplumun Fildişi Kıyısı'na savaş açtığı" iddiasında bulunmuştu. BM ve diğer yabancıların, şiddet olaylarında hedef olabileceği yönünde endişeler de artıyor. 

Fildişi Kıyısı'nda 28 Kasımda yapılan seçim sonrasında yaşanan şiddet eylemlerinde şimdiye dek 50'den fazla kişi öldü, binlerce kadın ve çocuk ülkeden kaçtı.

13 yıl önce