|

Fransa'dan Tayland''a kadar dinlemişler

Onlarca ülkeyi istihbarat ağı ile saran NSA'nın, 'elit hacker birimi' sayesinde dünya genelinde çok sayıda bilgisayara girerek ulaşılması zor verileri bile ele geçirdiği ortaya çıktı. Der Spiegel'in yayımladığı belgelere göre, 'dijital tesisatçılar' olarak tanımlanan TAO ekibi, kişisel verileri çalıyor ve bilgisayarlarda casusluk için 'görünmez bir arka kapı' açıyor.

Dış Haberler
00:00 - 31/12/2013 Salı
Güncelleme: 23:47 - 30/12/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Fransa'dan Tayland''a kadar dinlemişler
Fransa'dan Tayland''a kadar dinlemişler

Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'nun (NSA) dünya geneline yayılan dinleme ve takip skandalına yeni bir halka eklendi. Alman Der Spiegel dergisinin, eski CIA çalışanı Edward Snowden'a dayandırdığı belgelere göre NSA'nın 'hacker' birimi, dünya genelinde birçok bilgisayara girerek ulaşılması zor verileri bile ele geçirmeyi başardı. Habere göre, bu eylemlerin komuta merkezi olan Özel Erişim Operasyonları (TAO) birimi, kişisel verileri çalıyor ve bilgisayarlara casusluk için faydalanılan 'görünmez bir arka kapı' yerleştiriyor. Der Spiegel, TAO'yu diğer casus yöntemlerine karşı dayanıklılığı ispat edilmiş özel verileri ele geçirme konusunda uzman 'elit hacker ekibi' olarak tanımlıyor ve genel misyonunu 'erişilemeyene erişim' şeklinde tarif ediyor.

ABD İÇİN EŞSİZ ÖNEME SAHİP

Dergi, aynı zamanda bir yetkilinin hackleme operasyonu için 'ülkenin gördüğü en önemli istihbarat çalışmalarından biri' ifadesini kullandığını aktardı. NSA yetkilileri ise Spiegel'e karşı yaptıkları açıklamada, Özel Erişim Operasyonları'nın NSA'ya gerek ülkeyi, gerekse müttefik kuvvetleri koruma fırsatı sunan 'eşsiz bir ulusal varlık' olduğunu savundu. Spiegel'in yayımladığı belgelere göre, TAO'ya bu operasyonlar için San Antonio'da eski bir bilgisayar fabrikası tesis edilmiş. Alman dergisi, TAO'yu casus faaliyetleri sırasında karşılaşılan tıkanıklıklarını açan 'dijital tesisatçılar' olarak tanımlıyor. Elit hacker timindeki uzman sayısının 2015 itibariyle 60'tan 270'e yükselmesi bekleniyor. Özel Erişim Operasyonları'nın alanı terörden siber saldırılara kadar uzanıyor.

Avrupa ve Asya'yı denizaltından izlediler

Eski CIA çalışanı Edward Snowden'ın dünyayı sarsan casusluk faaliyetleriyle sızdırdığı son belgeler, ABD'nin Avrupa ve Asya'nın denizaltında bulunan fiber optik hatta girdiği ortaya çıkardı. 18 bin kilometre uzunluğundaki kablo sisteminin adı 'SEA-ME-WE-4' ve büyük bölümü su altında bulunuyor. 2005 yılında yerleştirildiğinden bu yana, kablo, Asya ve Avrupa arasında telefon görüşmeleri ve internet için ana bağlantı konumunda. Alman Der Spiegel dergisinin haberine göre, NSA, sistemin ağ yönetimi hakkındaki bilgilere erişim sağlamayı başardı. Haberde, NSA'ya bağlı Özel Erişim Operasyonları (TAO) biriminin, işletme konsorsiyumunun internet sitesini hacklediği ve kablo sisteminin teknik altyapısı hakkındaki verilere ulaştığı iddia ediliyor. Dergiye göre, NSA uzmanları ağın önemli bir bölümü hakkında bilgiye sahip.

MARSİLYA'DAN TAYLAND'A

'SEA-ME-WE-4' adlı su altı kablo sistemi Fransa'nın liman kenti Marsilya'dan başlayıp Akdeniz üzerinden Kuzey Afrika, Körfez ülkeleri, oradan da Pakistan, Hindistan, Singapur, Malezya ve Tayland'a kadar uzanıyor. Ağ üzerinde 17 çıkartma noktası var. Bunlar söz konusu bölgelerde anakara üzerindeki veri ağlarıyla bağlantılı ve bilgiler oradaki yerel ağlar üzerinde kaydediliyor.

Ağı yöneten 16 firma arasında Fransız Orange, Telecom Italia ve Hint Tata Communications firmaları da bulunuyor.

TÜRKİYE'Yİ DE DİNLEDİLER

NSA'nın 35 ülke lideri başta olmak dünya genelinde milyarlarca görüşmeyi ve yazışmayı izlemesi skandalında geçtiğimiz kasım ayında, Washington-Londra ortaklığı ile Ortadoğu ve Akdeniz'deki casusluk faaliyetleri de deşifre olmuştu. İngiliz istihbarat servisi GCHQ'nun Kıbrıs'tan geçen ve aralarında Türkiye'nin de bulunduğu birçok ülkeye ait 14 fiber optik hattı izlemeye aldığı ve bu işte ABD istihbaratı ile birlikte çalıştığı ileri sürülmüştü.

Hata mesajı elit hackerlar için eğlence meselesi

TAO, dünyanın herhangi bir yerinden bilgisayar hedef alıyor ve ilgili veritabanına kendi tanımlayıcıları ile giriş yapıyor. Bilgisayar kullanıcılarının bildiği üzere, kısa süreli bir sorun oluştuğunda ekranın ortasında hata oluşur. Bundan sonra sistemdeki herhangi bir sorunda kullanıcıdan problemi Microsoft'a bildirmesi istenir. İnternette yoğun olarak bulunan bu çökme raporları TAO çalışanları tarafından avlanır. Kullancıyı sorunu bulmak ve gidermek için harekete geçiren bu küçük mesaj aslında TAO çalışanları için bir anahtar. Bu arıza raporları, bigilere erişme kapısını açan en 'düzgün'yoldur. Microsoft'un orijinal hata mesajını değiştiren TAO çalışanları mesaja 'bu bilgiler bilgisayarınızdan daha çok bilgi almak için yabancı bir sistem tarafından ele geçirilebilir' ifadesini yerleştirir. Mesaj içeriğini okumayan kullanıcılar TAO çalısanları için bir 'eğlence' unsuru oluyor.

Zeki ve asosyal çalışanlardan oluşuyor

Peki ABD'nin 'eşsiz bir varlık' olarak gördüğü, 1997'de kurulan siber savaş istihbarat birimi TAO'daki hacker ekibinin içinde kimler var? Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu personeline göre daha genç olan TAO çalışanlarının 'özel verilere erişim' izni bulunuyor. 'Zeki ve asosyal olarak' tanımlanan çalışanların işi, bilgisayar ağlarını 'işgal etmek ve ardından işletmek'. Böylece tek bir hamlede hem hacker ve hem de 'kamu çalışanı' oluyorlar. Aslında bu ekip, NSA'nın yeni işe aldığı çevreden toplanıyor. NSA Direktörü Keith Alexander'ın geçtiğimiz yıllarda ABD'deki büyük hacker konferanslarında yer almış olması bu gizli birimin faaliyetleri açısından dikkat çekiyor.


10 yıl önce