|

Güney Çin Deniz krizi için Hong Kong'a gitti

Eski Filipinler Devlet Başkanı Fidel Ramos, Çin ve Filipinler arasındaki gerginliği yumuşatmak üzere Hong Kong'da temaslarda bulunuyor. 88 yaşındaki Ramos Uluslararası Tahkim Mahkemesinin kararı sonucunda çıkan krizi çözmeye çalışacak.

Yeni Şafak
09:31 - 10/08/2016 Çarşamba
Güncelleme: 06:39 - 10/08/2016 Çarşamba
AA

Tartışmalı Güney Çin Denizi üzerinden gerginleşen Çin-Filipinler ilişkilerini yumuşatmak için Hong Kong'da bulunan Filipinler'in eski devlet başkanlarından 88 yaşındaki Ramos, Pekin yönetimi ile bağlantıları olan eski dostlarıyla görüşmeler yapacak.



China Daily gazetesinin haberine göre, Ramos'un temaslarında, bölgedeki egemenlik tartışması konusunda Filipinler'in lehine sonuçlanan Uluslararası Tahkim Mahkemesi kararından kaynaklı ikili ilişkilerde gelişen olumsuz sürecin masaya yatırılması ve ortak çıkarlar noktasında işbirliklerine odaklanılması hedefleniyor.



Ramos'un Çin merkezli Güney Çin Denizi Çalışmaları Ulusal Enstitüsü Başkanı Vu Şısun ile görüşmesi bekleniyor. Ramos'un görüşeceği diğer yetkililere ilişkin bilgi verilmedi.



Diğer yandan, Filipinler Devlet Başkanı Rodrigo Duterte'nin özel temsilcisi olarak Hong Kong'a gelen ve ülkesinde 1992-1998 arasında devlet başkanlığı yapan Ramos'un, burada hafta boyunca temaslarını sürdüreceği öngörülüyor.



Tahkim Mahkeesi Filipinler'i haklı buldu

Filipinler, Duterte'den bir önceki Devlet Başkanı Benigno Aquino döneminde 2013'te BM Daimi Tahkim Mahkemesine başvurarak Çin'in Güney Çin Denizi'ndeki ada ve adacıklarda hak iddia etmesiyle ilgili dava sürecini başlatmıştı.



Lahey'deki mahkeme, 12 Temmuz'da açıkladığı kararda, Çin'in Filipinler'in egemenlik haklarını ihlal ettiğine ve suni adalar inşa ederek Güney Çin Denizi'ndeki mercan kayalıklarına büyük zarar verdiğine hükmetmişti. Kararda Çin'in, Güney Çin Denizi sularında ve kaynaklarında tarihten gelen ayrıcalıklı bir kontrole sahip olduğu yönündeki iddiasıyla ilgili herhangi bir kanıt bulunmadığı ifade edilmişti.



Çin kararı tanımadı

Güney Çin Denizi'nin tamamı üzerinde hak iddia eden Pekin yönetimi, mahkemeye sert tepki göstererek kararı "mesnetsiz" olarak nitelemişti. Bölgedeki çıkarlarını korumakta kararlı olduğunu ifade eden Çin, buradaki adaların ülkenin doğal toprakları olduğunu savunarak güvenliklerine tehdit algılamaları halinde de bu sular üzerinde hava savunma hattı ilan edebileceklerini belirtiyor.



Dünyanın en önemli deniz güzergahlarından olan ve zengin hidrokarbon rezervlerinin bulunduğuna inanılan Güney Çin Denizi üzerinde Çin başta olmak üzere Filipinler, Vietnam, Malezya, Brunei ve Tayvan'ın hak iddia etmesi nedeniyle bölgede uzun süredir gerilim yaşanıyor.









#Çin
#Fidel Ramos
#Filipinler
#Güney Çin Denizi
#Hong Kong
#İkili ilişkiler
8 yıl önce