|

Haider'den ilk tehdit

AB'nin Viyana ile ilişkilerini askıya almasına sert tepki gösteren Haider, AB'de kararların oy birliğiyle alındığını belirterek, bundan sonra hiçbir karararın çıkmayacağı tehdidinde bulundu

.
00:00 - 6/02/2000 Pazar
Güncelleme: 11:55 - 6/01/2014 Pazartesi
Yeni Şafak
Haider'den ilk tehdit
Haider'den ilk tehdit

VİYANA- Avusturya'da yeni kurulan koalisyon hükümetinin ırkçı ortağı Özgürlük Partisi (FPÖ) Başkanı Jörg Haider, Alman ARD kanalına yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği'nin Viyana ile diplomatik ilişkilerini askıya almasına sert tepki gösterdi. Haider, AB'nin 15 üyesi bulunduğu ve kararların bütün üyelerin oy birliğiyle alındığını söyleyerek, bu birliğin sağlanmaması durumunda AB'den hiçbir kararın çıkmayacağını savundu. FPÖ ile muhafazakar Halk Partisi (ÖVP)'nin koalisyon hükümetini onaylayan Cumhurbaşkanı Thomas Klestil, gözlerinin hükümetin üzerinde olduğunu söyledi. Klestil, "Gözlerim hükümetin üzerinde olacak. Demokrasi gereği bu yeni hükümete bir şans tanındı" dedi. Kurulan yeni hükümet, bakanları ile birlikte Cumhurbaşkanı Klestil'i ziyaret etti. Ancak ziyaret için bakanların, dışarıdaki protestolar nedeniyle yer altı tünelinden Cumhurbaşkanlığı binasına ulaştıkları bildirildi. Yeni hükümet yemin töreninden sonra resmen görevine başladı. Irkçı Jörg Haider, Kartin Eyaleti Başkanı olduğu için başbakanlık koltuğuna oturamadı. Özgürlük Partisi'nden Bayan Susanne Riess, başbakan yardımcılığı görevine getirildi.

Protestolar sürüyor: 56 yaralı

Bu arada, hükümete karşı protesto gösterileri de her geçen gün artarak devam ediyor. Viyana'da Hofbuk Sarayı'nda bulunan Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık konutları, göstericiler tarafından ablukaya alındı. Göstericiler, binaların önünde bekleyen güvenlik güçlerinin üzerine yumurta, boyalı eşyalar ve sopalarla saldırdı ve hükümeti protesto etti. Göstericiler, hükümet partilerinin de binalarını kuşatarak, uzun süre gösteri yapıp sloganlar attı. Göstericilerin polis ile çatışmaya girmesi sonucu 56 kişi yaralandı. St Stephen katedrali yakınlarında yürüş yapan göstericiler ile polis arasında çıkan çatışma sonucunda 43 polis memurunun ve 13 sağcı karşıtı protestocunun yaralandığı belirtildi. Yetkililer, 7 kişinin gözaltına alındığını açıkladı.

Annan: Kaygılıyız

BM Genel Sekreteri Kofi Annan da Avusturya'da muhafazakar Halk Partisi ile koalisyon kuran Özgürlükçüler Partisi'nin iktidara ortak olmasından kaygı duyduğunu bildirdi. Annan'ın Sözcüsü Fred Eckhard'ın duyurduğuna göre, Annan, "Tarih bilinci olan herkes, Avusturya'daki gelişmeden kaygılıdır" dedi. Almanya, Danimarka, Finlandiya ve 4 yıl önce halk oylamasıyla AB üyeliğini reddeden Norveç gibi ülkeler, Avusturya ile siyasi ilişkileri dondurdu. ABD ile İsrail, Viyana büyükelçilerini merkeze çağırdı. Ayrıca, Belçika, bir Avusturya firmasıyla olan 1 milyar dolar tutarındaki zırhlı ambulans alımı sözleşmesini iptal etti.

24 yıl önce