|

Hayalet Drone'lar Mali'de

İngiltere'nin geliştirdiği yeni insansız hava aracı Taranis, iki hafta sonra Mali ve Müslüman Afrika ülkelerinde insan avına çıkacak. Sesten hızlı uçabilen Taranisler, hedefi 'kendi kararı'yla vuruyor.

Dış Haberler
00:00 - 28/01/2013 الإثنين
Güncelleme: 21:31 - 27/01/2013 الأحد
Yeni Şafak
Hayalet  Drone'lar  Mali'de
Hayalet Drone'lar Mali'de

Fransa'nın 11 Ocak'ta işgal ettiği Mali'de batı dünyasının en son silahlarını kullanacağı ve ülkenin 'robot savaşları'nın üssü olacağı ortaya çıktı. İngiltere'nin geliştirdiği ve 'hayalet drone'lar diye nitelenen Taranis'lerin ilk kez Mali ve Müslüman Afrika olarak bilinen Pan-sahel kuşağındaki ülkelerde kullanılması düşünülüyor. İsmini Keltlerin 'şimşek tanrısı' Taranis'ten alan hayalet dronelar, iki hafta sonra Mali'de olacak.

'ÖLDÜRME ÖZERKLİĞİ'

İngiliz Daily Mail gaetesi, Taranis'in sesten hızlı uçabildiğini, görünmez materyallerden yapıldığı için de radarlara yakalanmadığını yazdı. Gazete, 'Her türlü güdümlü füzeyi taşıyabilen Taranis, yakıt almadan 200 mil (320 kilometre) uçabiliyor' bilgisini verdi. Taranis ile ilgili en önemli ayrıntı ise, bu görünmez ölüm makinesinin tespit ettği hedefi ana kumanda merkezindeki askerlerden izin almadan kendi 'kararıyla' yani bir insan kontrolü ve denetimi olmadan yok edebilmesi. Uzmanlar kendi kendine öldürmeye karar veren özerk Taranis türü droneların, robot savaşlarına giden kapıyı aralamasından korkuyor. Sheffield Üniversitesi robot mühendisliği bölümünden prfesör Noel Sharkey, 'Bu çok tehlikeli bir hareket. Droneların kendi kendine insanları öldürmesine karar verildiği ve böyle programlandığı an, kendi kabusumuzu yaratmış oluruz' diye konuştu.

Uzmanlar da, Mali işgaliyle birlikte ABD Dışişleri Bakanlığı'nın El Kaide Mağrib'in etki sahası diye nitelediği Pan-sahel kuşağında yer alan Eritre, Sudan, Çad, Nijer, Libya, Cezayir, Fas, Moritanya ve Nijerya gibi ülkelere de sırasıyla müdahale edileceğini belirtiyor. İngiltere Başbakanı David Cameron da, Mali'ye müdahale başladıktan üç gün sonra bu savaşın on yıllar süreceğini söylemişti.

İngiliz BAE şirketi tarafından üretilen Taranis ilk olarak 2010 yılında test edilmeye başlandı. Taranis'in sahip olduğu teknoloji ABD'nin insansız hava aracı Reaper'dan daha leri bir teknolojiye sahip. İngiliz savunma bakanlığından bir yetkili yaptığı açıklamada, 'Taranis, ülkemizin küresel düzeydeki tekonolojik

seviyesini, ustalık ve gücünü gösteriyor. Taranis'in kullanılmasıyla İnsansız Hava Araçları (İHA) ile yürürtülen savaşın mahiyetini de değiştirecek' diye konuştu. Taranis'i üreten İngiliz silah şirketi BAE yetkilisi de,

'Taranis bir BAE ve savunma bakanlığı ortak projesidir' dedi.


٪d سنوات قبل