|

Hidrojen depremi

Kuzey Kore rejiminin dünyaya meydan okurcasına gerçekleştirdiği 100 kilotonluk hidrojen bombası denemesi, Kore yarımadasındaki krizi yeni bir boyuta taşıdı. Pyon- gyang’ın “mükemmel başarı” olarak ilan ettiği denemeye, ABD Başkanı Trump “Onlar sadece tek bir şeyden anlar” sözleri ile sert cevap verdi. Birçok ülkeden kınama mesajları yayınlanırken, bölgede bir kez daha nükleer savaş korkusu tırmandı.

Yeni Şafak
04:00 - 4/09/2017 Pazartesi
Güncelleme: 04:57 - 4/09/2017 Pazartesi
Yeni Şafak
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 100 kilotonluk patlamadan önce resmi medyanın hidrojen bombası olduğunu söylediği bombanın yanında görüntülenmişti.
Kuzey Kore lideri Kim Jong-un 100 kilotonluk patlamadan önce resmi medyanın hidrojen bombası olduğunu söylediği bombanın yanında görüntülenmişti.

Kore Yarımadası'nda, karşılıklı füze denemeleri ve tatbikatlarla derinleşen kriz, Kuzey Kore’nin “mükemmel başarıyla” gerçekleştiğini ilan ettiği 100 kilotonluk hidrojen bombası denemesi ile yeni bir boyuta taşındı. Deneme ile birlikte bölgede 6,3 büyüklüğünde yapay deprem gerçekleşti. Deprem Güney Kore ve Japonya’da hissedildi. Pyongyang yönetimi son deneme ile Ekim 2006’dan bugüne altıncı nükleer denemeyi gerçekleştirdi. Kuzey Kore rejimi son olarak Eylül 2016’da 10 kiloton gücünde bir nükleer bombayı yine Punggye-ri bölgesinde yeraltı nükleer deneme sahasında gerçekleştirmişti. Pyongyang’ın hidrojen bombası denemesine uluslararası tepki gecikmedi. ABD Başkanı Donald Trump denemeyi, “düşmanca ve tehlikeli” olarak niteledi. Trump, Pyongyang yönetiminin geçtiğimiz hafta Japonya üzerinden gerçekleştirdiği orta menzilli balistik füze denemesine yanıt olarak “Tüm opsiyonlar masada, diplomasi çözüm değil” karşılığını vermişti. Pyongyang’ın son olarak test ettiği nükleer silahın kıtalararası balistik füzelere yerleştirilebildiği kaydediliyor. Çin, Kuzey Kore’nin nükleer deneme yapmasına kesinlikle karşı olduğunu ve şiddetle kınadığını belirtirken, Güney Kore, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ni (BMGK) acil toplantıya çağırdı.

TRUMP YİNE TEHDİT ETTİ

Pyongyang’ın “mükemmel başarıyla” gerçekleştiğini ilan ettiği nükleer deneme sonrası ABD Başkanı Trump’dan çok sert tepki geldi. Trump, Twitter hesabından yaptığı açıklamada diplomasinin soruna çözüm olmayacağını “Onlar sadece tek bir şeyden anlar” sözleri ile savundu. Trump, açıklamasında Çin’i de hedef alarak, “Kuzey Kore önemli bir nükleer deneme gerçekleştirdi. Sözleri ve eylemleri ABD için çok düşmanca ve tehlikeli olmaya devam ediyor. Kuzey Kore, bize çok az yardım etmeye çalışan Çin için de büyük bir tehdit ve haydut bir devlet. Güney Kore, Kuzey Kore ile olan çekişmelerinin bir işe yaramayacağını biliyor. Ben onlara söyledim. Onlar sadece tek bir şeyden anlar” ifadelerini kullandı. Trump ayrıca Japonya Başbakanı Şinzo Abe ile de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. İki liderin Kuzey Kore üzerindeki baskıyı “en üst seviyeye çıkartmak” noktasında fikir birliğine vardığı açıklandı. Trump ayrıca Ulusal Güvenlik ekibini Beyaz Saray’da acil toplantıya çağırdı.

ÇİN: KINIYORUZ

Çin Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Pekin yönetiminin, Kuzey Kore’nin uluslararası toplumun karşı çıkmasına rağmen nükleer deneme yapmasına kesinlikle karşı olduğu ve bunu şiddetle kınadığı belirtildi. Kuzey Kore’ye “uluslararası toplumun Kore Yarımadası’nın nükleerden arındırılması iradesine uyma çağrısı”nın hatırlatıldığı açıklamada, Pyongyang yönetimi, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) kararlarına saygı duymaya, bölgedeki durumun kötüleşmesini durdurmaya, sorunun diyalog ve müzakere ile çözüleceği yönteme geri dönmeye davet edildi.

SEUL’DEN ACİL ÇAĞRI

Pyongyang rejiminin düşman kardeşi Seul yönetimi ise BMGK’yı acil toplantıya çağırdı. Güney Kore Ulusal Güvenlik Danışmanı Chung Eui-yong, ülkesinin denemeyi şiddetle kınadığını dile getirerek, “Devlet Başkanı Moon Jae-in, ülkesinin Kuzey Kore’nin nükleer ve füze teknolojisini geliştirmeyi sürdürmesine asla izin vermeyeceklerini söyledi” dedi. Güney Kore Devlet Başkanı, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne de acil toplanma çağrısında bulundu.

YOL HARİTASINI
HATIRLATTI

Rusya’dan denemeye ilişkin yapılan açıklamada, Moskova ve Pekin’in Kore’de krizin çözümüne ilişkin teklif ettikleri “yol haritası” bir kez daha hatırlatıldı. Pyongyang’ın nükleer denemesinin “kabul edilemez” olarak değerlendirildiği açıklamada, Kore Yarımadası'ndaki sorunların çözülmesi için diyalog ve müzakere çağrısında bulunuldu ve Rusya ile Çin’in yol haritası da bir kez daha hatırlatıldı. Rusya ve Çin’in teklifi, Kuzey Kore’nin nükleer denemelerini durdurmasını ve bunun karşılığında ABD ile Güney Kore’nin ortak askeri tatbikatlarına ara vermesini öngörüyor. 

Mattis: Çok sert
karşılık veririz

ABD Savunma Bakanı James Mattis ise Kuzey Kore’yi açık açık tehdit etti. Mattis, “ABD’ye, Guam dahil olmak üzere topraklarına ya da müttefiklerimize yönelik herhangi bir tehdit olursa çok sert askeri karşılık vere ceğiz” dedi. Mattis, ABD’nin Kuzey Kore’ye karşı “çok sayıda askeri seçenekleri” olduğunu vurguladı.

TÜRKİYE'DEN
KINAMA

Türk Dışişleri Bakanlığı da yaptığı açıklamada, Kuzey Kore'nin hidrojen bombası denemesini "sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket" olarak değerlendirerek, en güçlü şekilde kınadı.



100 kiloton
gücünde

Kuzey Kore, uzun menzilli füzelere takılabilecek bir nükleer silahı başarıyla test ettiğini duyurdu. Kuzey Kore yönetimi, sismolojistlerin yer sarsın- tısını tespit etmelerinden saatler sonra, altıncı nükleer denemelerinin “mükemmel bir başarıyla” sonuçlandığını açıkladı. Pyongyang rejimi, atom bombasından çok daha güçlü bir silah olan hidro- jen bombasını denedik- lerini bildirdi. Uzmanlar açıklamaya ihtiyatla yaklaşırken, Pyongyang rejiminin nükleer kapasi- tesinin geliştiğini kabul ediyorlar. Pyongyang rejimi, denemeden önce hidrojen bombasını uzun menzilli füzelere koyabile- cek kadar küçülttüklerini açıklamış ve ülke lideri Kim Jong-un medyanın hidrojen bombası oldu ğunu söylediği bombanın yanında görüntülenmişti. Denemede kullanılan füzenin 100 kiloton gücünde olduğu değer lendiriliyor. ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezi (USGS) sarsıntının büyük lüğünü 6,3 olarak açıkladı ve yeryüzünde meydana geldiğini belirtti.

SİCİLİ KABARIK

Pyongyang rejimi 2006’dan bu yana altı nükleer silah denemesi gerçekleştirdi.

  1. Ekim 2006- Pyonyang yönetimi ilk nükleer denemesini ülkenin kuzeydoğusundaki dağlık Punggye-ri bölgesinde bir tünelde denediğini açıkladı. yaklaşık bir kilotonluk patlamaya sebep olan test dünya çapında tepki topladı ve kınamalara neden oldu.
  2. Mayıs 2009- Pyongyang’ın ikinci nükleer denemesi de bir önceki gibi yeraltında gerçekleştirildi. Test, 2 ila 8 kilotonluk patlamaya neden olurken, 200 kilometre uzaktaki Çin’in sınır şehri Yanji’de de hissedildi.
  3. Şubat 2013- Kuzey Kore, yeni lideri Kim Jong-un yönetimindeki ilk, toplamda üçüncü nükleer denemesini gerçekleştirdi. Öncekilerden çok daha büyük olan bu deneme 6 ila 7 kilotonluk patlamaya neden oldu. Pyongyang, çok daha güçlü patlama etkisine sahip ancak küçültülmüş bir nükleer bomba denemesi gerçekleştirdiğini duyurdu.
  4. Ocak 2016- Pyongyang, küçültülmiş hidrojen bombası denemesi yaptığını duyurdu. Punggye-ri nükleer bölgesinin yakınlarındaki Kilju şehrinde 5.1 büyüklüğünde deprem hissedilirken, patlamanın büyüklüğünün 4-6 kiloton arası olduğu açıklandı.
  5. Eylül 2016- 2006 yılındaki ilk denemeden on kat daha güçlü bir denemede 10 kilotonluk bir patlama yaşandı. Sonrasında 5.3 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Nükleer denemenin yine Punggye-ri yeraltı nükleer tesisine yakın gerçekleştirildiği kaydedildi.
  6. Eylül 2017- Kuzey Kore, bugüne kadarki en güçlü nükleer denemesini gerçekleştirdiğini açıkladı. ABD Jeolojik Araştırma Merkezi (USGS) Punggye-ri nükleer deneme tesisi yakınlarında 6,3 şiddetinde bir sarsıntının meydana geldiğini duyurdu. Donald Trump’ın ABD Başkanı olarak göreve başlamasından bu yana ilk nükleer deneme olan testin 100 kilotonluk bir patlamaya neden olduğu belirtiliyor. Bu patlama, Japonya’da Nagasaki’ye atılan ve binlerce insanın ölümüyle sonuçlanan bombadan 4-5 kat fazla.

#Kuzey Kore
#ABD
#Rusya
#Çin
#Japonya
#Nükleer deneme
#Hidrojen bombası
7 yıl önce