|

Hizbullah'ın kasası İsrail'e kaçtı

Lübnan'da Hizbullah'ın finans ve iletişim biriminden sorumlu şefi Hüseyin Fahs, birçok gizli belge, harita ve 5 milyon dolarla İsrail'e sığındı. Hizbullah'ın geçen hafta İsrail hava sahasına gönderdiği casus uçağına Tel Aviv'in 'Fahs transferiyle' yanıt verdiği sanılıyor.

Dış Haberler
00:00 - 15/10/2012 Pazartesi
Güncelleme: 00:28 - 15/10/2012 Pazartesi
Yeni Şafak
Hizbullah'ın kasası İsrail'e kaçtı
Hizbullah'ın kasası İsrail'e kaçtı

Ortadoğu'da tüm dikkatlerin Suriye'ye çevrildiği bir dönemde İsrail ve Hizbullah arasındaki casusluk operasyonları yeniden kızıştı. İlk atak Lübnan Hizbullahı'ndan geldi. Hizbullah, İsrail'in 10 gün önce Dimona nükleer tesisleri üzerinde seyrederken düşürdüğü insansız hava aracı (İHA) kendilerinin gönderdiğini açıkladı. İsrail'in ise bu atağa Hizbullah'ın para kasası ve telekomünikasyon şefi konumundaki kritik ismi Hüseyin Fahs'ı 'transfer' ederek cevap verdiği ileri sürülüyor.

DİKKAT ÇEKEN ZAMANLAMA

Lübnan merkezli 'Now Lebanon' isimli haber sitesinin duyurduğuna göre 29 yaşındaki Fahs, yanına beş milyon dolar ile birlikte Hizbullah'a ait birçok önemli belge, doküman ve haritayı da alarak İsrail'e sığındı. Kaçışın ne zaman gerçekleştiğini belirtmeyen ancak kaçışın zamanlamasına dikkat çeken site, Hizbullah kaynaklarına dayandırdığı haberinde Fahs'ın örgütün hem mali hem iletişim operas-yonlarından sorumlu kişi olduğunu vurguladı.

GEÇEN AY TUTUKLANMIŞ

İsrail basını ise Fahs'ın kaçışını, Hizbullah'ın 10 gün önce İsrail hava sahasına gönderdiği insansız hava aracının intikamı olarak yorumladı. Suudi El Arabiya televizyonu da Güney Lübnanlı Fahs'ın geçen ay Hizbullah tarafından İsrail'e casusluk yaptığı gerekçesiyle tutuklanıp sorgulandığını ve daha sonra bırakıldığını kaydetti. Lübnan'ın Al Joumhouria gazetesi ise, geçen ay sadece Fahs'ın değil dört Hizbullah üyesinin daha İsrail'e casusluktan sorgulandığını ve sorgulamaları da Beyrut'taki İran ajanlarının yaptığını yazdı.

SINIRDA DİNLEME CİHAZLARI

Olaya geniş yer ayıran bölge ve dünya medyası Fahs'ın İsrail'e kaçmasını, 2011'den beri Lübnan'daki koa-lisyon hükümetinin ortağı olan Hizbullah'a 'kritik darbe' olarak yorumladı. Geçen yıl İsrail'in Lübnan sınırına yerleştirdiği çeşitli dinleme ve gözetleme ci-hazlarını bulan Hizbullah, olayla ilgili komünikasyon şirketinde çalışan 8 kişiyi casusluktan tutuklamıştı.

İSRAİL YİNE GAZZE'Yİ VURDU: 2 ÖLÜ

Öte yandan, İsrail dünnde Gazze'nin Deyru'l Belah bölgesini vurdu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, İsrail'e ait insansız hava aracının yaptığı saldırıda iki Filistinlinin hayatını kaybettiği, iki kişinin yaralandığı kaydedildi. İsrail'in 13 Ekim'de Cibaliya beldesine düzenlediği hava saldırısında ise ''Tevhid ve Cihad Cemaati'' lideri Hişam Saidani öldürülmüştü. Said'in cenazesi dün Bureyc kampında toprağa ve-

rildi.

İHA'NIN rövanşı mı?

Lübnan'da Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 6 Ekim'de İsrail'in düşürdüğü insansız keşif uçağını (İHA) kendilerinin gönderdiğini açıkladı. Nasrallah, El Manar kanalına dün yaptığı açıklamada uçağın İsrail'de 'hassas bölgeler' üzerinde veri topladığını söyledi. Bölge ve dünya basını ise Hizbullah şefi Hüseyin Fahs'ın İsrail'e kaçışını İHA'nın rövanşı olarak yorumluyor.


12 yıl önce