|

Holbrooke'un verdiği taahhüdün tanığı var

Aa
00:00 - 3/08/2008 Pazar
Güncelleme: 00:35 - 3/08/2008 Pazar
Yeni Şafak
Holbrooke'un verdiği taahhüdün tanığı var
Holbrooke'un verdiği taahhüdün tanığı var

Bosna Sırp Cumhuriyeti'nin eski dışişleri bakanı Aleksa Buha, Bosna Savaşına son veren Dayton Anlaşması'nın mimarı Amerikalı diplomat Richard Holbrooke ile BM savaş suçları mahkemesine çıkarılan eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç arasında, Karadziç'in yargılanmayacağı konusundaki bir anlaşmaya tanık olduğunu iddia etti. Aleksa Buha, Sırbistan radyosuna yaptığı açıklamada, "Holbrooke'un, Karadziç'e siyasi hayattan tamamen çekilmesi durumunda savaş suçları mahkemesiyle ilgisinin kalmayacağı konusunda açık taahhütte bulunduğunu" öne sürdü.

BAŞKA ŞAHİTLER DE VAR

1998'e kadar dışişleri bakanlığı görevini yapan Buha, Holbrooke'un bu sözü "Belgrad'da 18-19 Temmuz 1996 gecesi düzenlenen ve döneminYugoslavya Devlet Başkanı Miloşeviç, dönemin Yugoslavya Dışişleri Bakanı Milan Milutinoviç ile eski Bosnalı Sırp liderlerden Momcilo Krajisnik'in de bulunduğu bir toplantıda" verdiğini ifade etti. Perşembe günü Lahey'deki mahkemeye çıkarılan Karadziç, Holbrooke'tan mahkemeye çıkmayacağı yönünde güvence aldığını iddia etmiş, Holbrooke ise bu iddiayı yalanlamıştı.


Karadziç'i 5 yıl Amerika korudu

Sırp gazetesi Bliç, BM savaş suçları mahkemesine çıkarılan savaş suçlusu eski Bosnalı Sırp lider Radovan Karadziç'in 2000 yılına kadar Amerikalılar tarafından korunduğunu iddia etti. Gazetedeki haberde CIA'in, Karadziç'in partisi SDS'nin başında bulunduğuna ilişkin telefon kayıtlarına sahip olduğu belirtildi ve bu durum, Karadziç'in Amerikalılartarafından korunduğu şeklinde yorumlandı. Güvenilir bir Amerikan kaynağına dayandırılan haberde, CIA'nın Karadziç ile arasındaki bağı belirleyen ve uluslararası adaletten kaçmasına olanak veren bir anlaşmanın maddelerini uygulamaktan vazgeçerek Karadziç'i şaşırttığı kaydedildi.

16 yıl önce