|

Hollanda taht değişikliğine hazırlanıyor

Hollanda 5,5 milyon avro mal olacak taht değişikliği törenleri için 10 bin polis görev yapacak.

Aa
00:00 - 12/04/2013 Cuma
Güncelleme: 12:18 - 12/04/2013 Cuma
Yeni Şafak
Hollanda taht değişikliğine hazırlanıyor
Hollanda taht değişikliğine hazırlanıyor

Hollanda'nın başkenti Amsterdam'da 30 Nisan'da düzenlenecek taht değişikliği törenleri sırasında yaklaşık 10 bin polis görev yapacak.

Amsterdam Belediye Başkanı Ebebhard van der Laan, belediye meclisine verdiği bilgide, güvenliği sağlayacak polislerin 3 bininin Amsterdam Emniyet Müdürlüğü'nden, geri kalanların ise diğer şehirlerden temin edileceğini söyledi.

Daha önce yaklaşık 7 milyon avroya mal olacağı belirtilen kutlamaların maliyetinin 5,5 milyon avro olarak hesaplandığını belirten Van der Laan, belediyenin şimdiye kadar 1 milyonu devletten olmak üzere sponsorlardan toplam 3 milyon avro topladığını bildirdi. Toplanan 3 milyon avronun yarısının ilave kutlamalar için kullanılacağına vurgu yapan Belediye Başkanı, sponsorlardan biraz daha katkı beklediklerini ifade etti.

Resmi törenlerin dışında bazı sanatçıların sahne alacağı kutlamalarda ayrıca, 150 bin turuncu renkli balonun uçurulması da planlanıyor. Kapanış töreninde balonlar uçurulurken Amsterdam hava sahasının uçaklara bir süre kapatılması öngörülüyor.

Belediye meclisinde yer alan muhalefet kanadına mensup partiler, çevre kirliliğine yol açacağı gerekçesiyle balonların uçurulmasına karşı çıkarken, belediye yönetimi bu kapsamda gerekli önlemlerin alındığını açıkladı.

Belediyenin aldığı önlemler dahilinde resmi törenlerin yapılacağı Kraliyet Sarayı ve Nieuwe Kerk Kilisesi çevresindeki bazı alanlar 30 Nisan'da bir süreliğine güvenlik gerekçesiyle kapatılacak, törenlere katılacak üst düzey misafirlerin kalacağı otellerde de ek güvenlik önlemleri alınacak.

Hollanda'da 30 Nisan'da yapılacak geleneksel Kraliçe Günü kutlamasında Kraliçe Beatrix, 33 yıldır sürdürdüğü görevini büyük oğlu veliaht Prens Willem Alexander'a bırakacak. Prens Willem Alexander, bu değişiklikten sonra ülkede 123 yıl aradan sonra tahta geçen ilk kral unvanını alırken, eşi Prenses Maxima da kraliçe olacak.

11 yıl önce