|

Hollandalı vekiller krala kazan kaldırdı

30 Nisan'da tahta geçecek yeni kralın huzurunda yapılacak törende yemin etmeyecek milletvekili ve senatör sayısı 14'e çıktı.

Aa
00:00 - 8/04/2013 Pazartesi
Güncelleme: 16:12 - 8/04/2013 Pazartesi
Yeni Şafak
Hollandalı vekiller krala kazan kaldırdı
Hollandalı vekiller krala kazan kaldırdı

Hollanda'da 30 Nisan'daki taht değişikliği sırasında yeni kralın huzurunda yapılacak törende yemin etmeme kararı alan senatör ve milletvekili sayısı artıyor.

Senato Başkanı Fred de Graaf, bir televizyon programında yaptığı açıklamada, şimdiye kadar yemin etmeyeceğini bildiren senatör ve milletvekili sayısının 14'e çıktığını söyledi.

De Graaf, isimlerini açıklamadığı söz konusu siyasetçilerin bir kısmının Amsterdam'da düzenlenecek törene katılacaklarını ama yemin etmeyeceklerini söyledi. Senato Başkanı, taç giyme töreninde hazır bulunacak tüm milletvekili ve senatörlere yemin etmeleri çağrısı yaptı.

Veliaht Prens Willem Alexander'ın, tahtı annesi Kraliçe Beatrix'ten devralarak kral olacağı 30 Nisan'daki tören sırasında, senatörlerle milletvekilleri düzenlenecek özel bir oturumda yemin edecek.

Amsterdam'daki Nieuwe Kerk kilisesinde yapılacak törende yemin etmeme kararı aldıklarını açıklayan milletvekilleri arasında Sosyalist Partili (SP) Sadet Karabulut ve Farshad Bashir ile Hayvanlar Partisi'nin (PvdD) iki üyesi Marianne Thieme ve Esther Ouwehand da yer alıyor.

Kral ve anayasaya bağlılığın bildirileceği yemin, törene katılanlarla sınırlı olacak. İsteyen yemin törenine katılmayabiliyor.

1980'de Kraliçe Beatrix tahta geçerken düzenlenen yemin törenine de 15 kişi katılmamıştı.

11 yıl önce